Сплачувати штрафи необхідно – але не шахраям!

Маємо сумну тенденцію: на жаль, варто в нашій державі з`явитися якомусь дійсно корисному нововведенню,  аж ось найближчим часом знаходяться ті, хто намагається перетворити цю у справу на джерело власного незаконного збагачення, та ще й спаплюжити при цьому її репутацію, породивши негідні чутки.

 

Як ми вже писали раніше, час від часу у вітчизняній блогосфері  та у деяких ЗМІ  ведуться балачки щодо штрафів за порушення Правил дорожнього руху, которі нібито «виписують помилково», від чого страждають невинні люди. Дехто, спираючись на подібні припущення навіть починав розмірковувати щодо «недосконалості» систми автоматичної фіксації порушень ПДР, як такої. Втім, як виявилось, «помилкові» штрафи мають геть інше пояснення та походження.

 

Насправді, в Україні  виявлено нову злочинну схему: шахраї скуповують в інтернеті дані водіїв і розсилають підроблені протоколи про штрафи. Посилання в листі ведуть на фальшивий сайт електронного кабінету водія. Для того,  аби не потрапити до їх пастки, потрібно уважно вивчати листи. Фахівці з кібербезпеки радять перевіряти навіть офіційні повідомлення. Якщо за посиланням немає фото- або відео-доказів порушення – це вже тривожний сигнал. Крім того, потрібно звертати увагу на адресу самого сайту.

 

Адреси офіційних сайтів закінчуються на «gov.ua». Якщо є щось ще в кінці – це може бути приватний сайт, створений шахраєм. Тому на такі сайти не слід звертати уваги. У будь-якому випадку, перш ніж де-небудь вводити свої реквізити, потрібно тисячу разів перевірити, чи на реальному ви сайті. З початку 2021-го року відомо вже про п'ять випадків обману водіїв. Але насправді подібних шахрайств, напевно, набагато більше – із офіційною заявою до правоохоронців звертаються далеко не всі потерпілі.

 

Компанія «Українські системні інновації» закликає усіх співвітчизників бути законослухняними та свідомими громадянами. Не порушуйте Правила дорожньго руху, але вже якщо платите – робіть це належним чином, а не збагачуйте шахраїв. Будьте пильними – і на дорозі, і в кіберпросторі!