Аварійність на автошляхах України – названі основні причини та «ліки» від неї

 29 січня 2021 року, під час засідання колегії Національної поліції України   за результатами роботи у 2020 році голова відомства Ігор Клименко назвав невтішні дані щодо стану дотримання Правил дорожнього руху на вітчизняних автошляхах. Також він озвучив основні причини ДТП та кроки Нацполіції для стабілізації ситуації на автошляхах держави.

 

За словами пана Кліменка, безпечні дороги є акцентом у діяльності відомства, який заслуговує окремої уваги. Минулорічна статистика засвідчила незначне збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод – їх зафіксовано понад 168 тисяч. Втім, 2019 року ця цифра стновила 161 тисячу. Якщо перевести ці дані в іншукатегорію, стає дещо моторошно – ДТП трапляється в державі кодні три хвилин. Кожні 15 хвилин одна людина отримує у них травми, а раз на три години – гине...

 

Найчастіше аварії минулого року, як і завжди, траплялися через перевищення безпечної швидкості, порушення правил маневрування, а також через керування транспортом водіями у нетверезому стані. Тож Ігор Клименко назвав і головні заходи, у яких він вбачає дієві важели до покращання нинішньбої ситуації. Першою з них високопосадовець вважає впровадження 1 червня 2020 року в Україні системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху. Вона, за його словами втричі зменшила кількість ДТП на ділянках, де встановлені  відповідні комплекси.

 

Водночас він повідомив, що у відомстві є декілька законодавчих ініціатив, розгляд яких на часі. Зокрема, йдеться про посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, можливості зупинки транспортного засобу для перевірки стану водія тощо. Крім того, депутатам запропонують розглянути можливість підвищення розміру штрафу за порушення правил дорожнього руху пішоходами. «Ми сподіваємося, що в цьому році народні депутати ухвалять законопроекти, від яких залежить безпека на дорогах», – зазначив Ігор Клименко.

 

Компанія «Українські системні інновації», головним сенсом роботи якої є саме підвищеннія рівню безпеки на вітчизняних автошляхах, також сподівається на це. А перш за все – на те, що цією вкрай важливою метою, нарешті перейматимуться не лише поліціянти на нардепи, а й всі до одного українці.