2020 рік – Україна зробила крок до справжньої безпеки на автошляхах

Добігає кінця нинішній рік, котрий став вельми непростим для усього світу через пандемію коронавірусу. Втім, для України 2020-й відзначився, зокрема, тим, що попри проблеми та негаразди, карантини та локдауни в країні відбулася дійсно знакова подія: впровадження системи автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. Отже, підбиваємо підсумки, тим більше, що вони є реальними та вагомими:

 

З 1 червня 2020 року запрацювали перші  комплекси «Каскад» системи автоматичної фото - та відеофіксації порушень Правил дорожнього руху. Вони були встановлені в Києві та на автомагістралях Київської області виключно в місцях концентрації ДТП з тяжкими наслідками. При цьому порушенням є перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 20 км/год.

 

Сьогодні вітчизняні правоохоронці впевнено стверджують, що аварійність на ділянках, де встановлені «Каскади», істотно знизилася. Зокрема, кількість фактів перевищення швидкості  під їх пильним «оком» лише за 100 днів знизилася в шість разів. Загальна кількість порушень в місцях їхнього встановлення зменшилась у п’ятеро,  а кількість ДТП – у три рази.За перші  100 днів роботи комплексів автофіксації патрульні підписали 833 тисяч 949 постанов про перевищення швидкості, за якими водіями сплачено штрафи в 645 тисяч 526 випадках, тобто рівень добровільної сплати штрафів досяг 77%.

 

З 19 листопада система автофіксації почала реєструвати порушення правил дорожнього руху, вчинені іноземними громадянами, які в'їхали на своїх авто на територію України, та громадянами України, які їздять на машинах з номерами іноземної реєстрації. У разі несплати штрафу протягом 30-денного терміну виноситься рішення про заборону іноземцям в'їзду в нашу країну.

 

 У разі, якщо власник авто на іноземних номерах, який є громадянином України, відмовиться платити штраф, то документи будуть направлятися за загальною процедурою в Державну виконавчу службу для стягнення через арешт майна або банківських рахунків. Станом на 2 грудня повідомлялося, що за два тижні 70 іноземців отримали постанови про штрафи.

 

8 грудня 2020 року в Києві розпочавроботу комплекс автоматичної фіксації порушень ПДР, який реєструє рух смугою громадського транспорту.

 

Ось останні дані щодо економічної ефективності роботи системи автофіксації: як повілдомляють у МВС України, протягом листопада 2020 року нараховано штрафів на суму 19 992 510 гривень. За відомостями, що надійшли від Державної казначейської служби за кодом класифікації доходів бюджету 21081800 «адміністративні штрафи за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення дорожнього руху, які були зафіксовані в автоматичному режимі», у листопаді 2020 року надійшло 22 829 260 гивень». Сума сплачених штрафів за порушення ПДР в жовтні склала 24,4 мільйони гривень.

 

Втім,  найбільш вагомий здобуток системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху – це навіть не величезні  обсяги грошових коштів, котрими завдяки її роботі постійно поповнюється державний бюджет.  Головне – це реальне зниження аварійності на автошляхах, врятовані життя наших співвітчизників. Компанія «Українські системні інновації» пишається тим, що у цю надзвичайно важливу справу величезний внесок зроблено саме звитяжною працею її колективу та буде й надалі робити все можливе, аби зробити нашу Батьківщину іще безпечнішою!