Відповідальне водіння на національному рівні – робимо перші кроки

Будь-які суворі заборони та покарання нездатні привести наше суспільство до кардинальних, революційних змін щодо культури водіння. Лише перетворення, що мають відбутися у свідомості кожного відчизняного кермувальника можуть дати Україні можливість досягнути європейського рівня безпеки на дорогах. Але перші кроки в цьому напрямку вже робляться.

 

Програма для українських водіїв Штрафи UA запустили Національну програму формування культури відповідального водіння в Україні. Збирає статистичні дані про кількість порушень та їх види. До соціального проєкту долучились обласні центри та міста, які бажають контролювати рівень безпеки дорожнього руху.

 

«Згідно з нашими даними, приблизно 70% водіїв порушують правила дорожнього руху хоча б один раз на місяць. Наприклад, в середньому 35% розмовляють під час водіння за допомогою мобільного зв'язку. Тільки за жовтень було нараховано 340 тисяч штрафів на суму 96 мільйонів гривень. Тому ми розуміємо, наскільки важливо формувати культуру усвідомленого водіння, діючи водночас комплексно, – каже засновник сервісу Штрафи UA Денис Дмитров. – Для цього було прийнято рішення ініціювати створення Національної програми формування культури відповідального водіння, до якої ми запрошуємо приєднуватися представників активних міст і обласних центрів. Зацікавленість у програмі велика. Одними з перших до неї приєдналися адміністрації Одеської та Херсонської областей, а також місто Южне. Триває процес підключення у Києві».

 

На сайті Херсонської обласної адміністрації створили віджет для фіксації порушень правил дорожнього руху. Він формує статистичні дані про швидкість руху автомобіля у місті, витрати палива, стиль водіння, розраховує рейтинг безпеки руху і публікує ці дані в режимі реального часу. Передає інформацію у віджет одна з функцій програми Штрафи UA — «Безпечне водіння». Оновлення доступне поки що для користувачів iPhone.

 

Зараз розробники програми реалізують проєкт у Києві. Одним з найбільш частих порушень у місті є рух смугою для громадського транспорту. Штрафи UA розробили окремий показник для столиці. Це дозволить більш чітко розуміти тенденції, аналізувати причини, та покращувати ситуацію на київських дорогах. Аналітичний віджет реалізований за партнерської підтримки Офісу ефективного регулювання BRDO і компанії RBC Group на базі BI-платформи Qlik Sense. Водії, які використовують додаток Штрафи UA і контролюють свій рейтинг безпечного водіння, отримують винагороду - кешбек на автострахування.

 

Компанія «Українські системні інновації» підтримує будь-які ініціативи, що спрямовані на підвищення рівня відповідальності та культури наших співвітчизників за кермом. Ми ж тим часом працюємо над тим, аби українські автошляхи повсякчас ставали ще безречнішими для всіх, хто ними рухається.