Зміни до ПДР в Україні – зокрема, й на користь автофіксації

Наприкінці минулого місяця в нашій державі набрали чинності зміни до Правил дорожнього руху, які стосуються водіїв, пасажирів, велосипедистів та пішоходів. У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що це має сприяти зменшенню аварій на дорогах та покращенню ситуації з кермуванням транспортними засобами загалом.

 

Зокрема, віднині водій та пасажири автомобіля і на передньому, і на задньому сидіннях обов’язково мають пристібатися під час руху по населеному пункту. Це правило поширюється і на інструкторів з водіння – вони мають бути пристебнуті як під час руху в населеному пункті, так і за його межами. Виключенням є водії і пасажири оперативних та спеціальних транспортних засобів, а також водії і пасажири з інвалідністю, якщо пристібатися фізіологічно неможливо.

 

Інше нововведення стосується пішоходів – відтепер у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості вони обов'язково повинні використовувати світлоповертальні елементи: стрічку, наклейку, жилет, або бути в одязі зі світлоповертальними елементами, мати на собі відповідні стрічку, наклейку, жилет тощо. Це стосується пішоходів, котрі йдуть близько проїзної частини чи узбіччя. Іще однин момент: велосипедистам відтепер дозволено рух смугою для маршрутних транспортних засобів.

 

Є серед нововведень і таке, що безпосередньо стосується роботи системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху. Як ми вже повідомляли раніше, із  появою на вітчизняних автошляхах комплексів автофіксації деяки «розумники» почали закривати або заклеювати номерні знаки власних автівок усіляким непотрібом, аби таким чином уникнути відповідальності. Для них новина погана: згідно прийнятих змін до ПДР суворо забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків. Вони мають бути чистими та достатньо освітленими – заборонено наносити на них додаткові позначки або закривати їх.

 

Компанія «Українські системні інновації» щиро підтримує кожен крок, которий робить наша держава до наведення ладу на автошляхах та вуляцях населених пунктів, зменшення аварійності на них. Ми повсякчас працюємо заради цієї мети і вітаємо будь-які законодавчі новації, котрі наближують Україну до її досягнення.