ДТП в Харкові – винний «гонщик» чи місцева влада, яка нехтує автофіксацією?

Україну сколихнула звістка про  чергову дорожньо-транспортну пригоду, котра жахає не лише своїми наслідками, але й виключно цінічним нехтуванням Правилами дорожнього руху з боку її винуватця. Втім, окрім цілком конкретних претензій із боку Закону до кермувальника, котрий відправив  у реанімацію кількох наших співгромадян, виникають ще й питання до представників місцевої влади: А чи зробили вони все можливе задля того, аби унеможливити подібні трагедії?

 7 листопада в центрі Харкові на проспекті Науки водій автомобіля Volkswagen збив чотирьох людей на острівці безпеки. Під колесами авто опинилися 48-річний чоловік, 10-річний хлопчик та дві жінки 50 і 49 років. В результаті наїзду серйозно постраждали три людини:

- жінка (50 років) - отримала важку черепно-мозкову травму та переломи лівого передпліччя та гомілки;

- хлопчик - отримав черепно-мозкову травму, переломи стегон та передпліччя;

- чоловік - отримав забої органів грудної клітини, черевної порожнини та стегон.

 За кермом автомобіля Volkswagen перебував 23-річний громадянин Ємену Хенді Алі. Про це у Facebook написав заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. За його словами, Хенді Алі у 2016 році отримав тимчасове право на проживання в Україні на підставі того, що був зарахований на навчання до Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Як зазначив Антон Геращенко, винуватця ДТП судитимуть не тільки за наїзд на пішоходів, а й за хуліганство.

 «Цей «іноземний студент» у 2016 році отримав тимчасове право на проживання в Україні на підставі того, що був зарахований на навчання до Харківського національного університету Повітряних сил імені Кожедуба. Тільки я припускаю, що займався він тут зовсім не навчанням. На даний момент Хенді Алі затриманий співробітниками поліції. Поліція та прокуратура наполягатимуть на утриманні громадянина Ємену під вартою на період досудового слідства... Кілька місяців тому цей «іноземний студент» напав на дівчину і побив її. Йому було пред'явлено підозру за статтею «хуліганство». Суд його відпустив під заставу в 105 тис. грн... Дуже сподіваюся, що українське правосуддя залишить Хенді Алі років на шість – сім в Україні, з місцем проживання в одній з виправно-трудових колоній суворого режиму», – написав Геращенко.

 Зазначимо – місцева влада Харкова досі не зробила реальних кроків до того, аби цей мегаполіс, один з найбільших в Україні було обладнано дієвою системою автоматичної фіксації порушень ПДР. Замість конкретних справ – багаторічна балаканина, обіцянки та прожекти, подекуди із сумнівними партнерами. Компанія «Українські системні інновації» має всі підстави нагадати: встановлення комплексів автофіксації порушень ПДР на вулицях українських міст – то не чиясь забаганка, а єдина реальна препона, котру ми можемо поставити на шляху «гонщиків»-вбивць, аби зрештою, позбутися цієї небезпеки назавжди.