10 років за смертельне ДТП – а чи не краще попереджати, аніж саджати?

В Україні знову і знову скоюються дорожньо-транспортні пригоди, для визначення яких неможливо добрати інших епітетів окрім «жахливі» або «моторошні». Втім, будь-яка автотроща не може не викликати жах та халь. Але ж мова йде про трагедії, де жертвами стають діти, гинуть чи калічаться цілі родини... Напевно, маємо визнати: стан дорожньої безпеки в нашій країні є надто далеким не те, що від гарного, але й від мінімально прийнятного для її громадян.

 

Так, суд відправив під домашній арешт водія авто Юрія Назаренка, який скоїв масштабну смертельну ДТП на Майдані Незалежності у Києві. 30 жовтня близько 16:00  він, перебуваючи за кермом Land Rover на Майдані Незалежності в'їхав у натовп людей, потім виїхав на проїжджу частину, де протаранив кілька автомобілів, і зупинився. Внаслідок ДТП двоє осіб загинули на місці і троє, серед яких п’ятимісячна дитина, що перебувала із батьками в авто, в котре влетів Land Rover, отримали травми. Окрім цього, пошкоджено п’ять автомобілів.

 

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що водій дав свідчення і повідомив, що втратив свідомість і контроль над керуванням автомобілем. Тест драгером на місці трагедії не показав наявності алкоголю в крові у водія, але більш точні результати дасть аналіз крові і сечі. Санкція статті, за якою витсунуто обвинувачення,  передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років. І це – цілком реальна перспектива.

 

Майже в той самий день до 10 років було засуджено водія «Мерседеса», котрий, перебуваючи у нетверезому стані 12 липня цього року на Столичному шосе зіткнувся з іншим авто, яке рухалося попереду в попутному напрямку. Після цього він виїхав на зустрічну смугу й зіткнувся з автомобілем «Хюндай». Унаслідок інциденту водій та троє пасажирів авто «Хюндая» загинули. Серед них – двоє дітей восьми та 10 років. Обвинувачений отримав максимальне покарання, яке передбачає стаття Кримінального кодексу про порушення правил дорожнього руху, що призвело до загибелі кількох осіб.

 

Втім, ніяке рішення суддів, ніяке, навіть найсуворіше покарання вже не поверне до життя діточок, котрі втратили його через нехтування Правилами дорожнього руху. Компанія «Українські системні інновації» у котрий раз наголошує – Закон має бути суворим та невблаганним щодо тих, із чієї вини гинуть українці. А ми маємо докладати усіх зусиль, аби зробити неможливими подібні трагедії. Ми працюємо задля цього щодня й працюватимемо надалі.