В Європі вже розробляють етичні правила для технологій майбутнього

На сайті Європейської Комісії оприлюднено інформацію про те, що її фахівцями розроблено сім ключових вимог до штучного інтелекту у галузі етичних принципів, за якими він має розвиватись в Європі. Роботу над цим проектом вела група експертів,  утворена ще 2018-го року. У Єврокомісії наголосили, що етичний вимір штучного інтелекту – це один з найоголовніших чинників його розвитку, через те, що лише за умови довіри суспільство зможе сповна використовувати найновітніші технології.

 

Нехтувати надзвичайну важливість та  все більш широку уживаність штучного інтелекту у багатьох сферах життя людей сьогодні вже неможливо. Новітні технології нині стають незамінними не лише в охороні здоров’я, споживанні енергії, безпеці автомобільної техніки,  промисловості та сільскому господарстві, фінансовій діяльності. Неоціненним стає їх внесок і у таких сферах, як забезпечення  безпеки дорожнього руху, взагалі експлуатації автомобільної техніки, боротьбі зі злочинністю тощо. Саме над цими напрямками працює компанія «Українські системні інновації».

 

Єврокомісія у царині вирішення правових та етичних питань щодо використання та розвитку штучного інтелекту та технологій, що із ним пов`язані, прагне дотримуватися так званого правила «трьох кроків». Перш за все,  слід визначити ключові вимоги до штучного інтелекту, якому можна довіряти,  згодом – обговорити їх з представниками промисловості та користувачами,  а вже наостанок має відбутися міжнародне погодження щодо розбудови штучного інтелекту винятково в інтересах людини. Вже сьогодні європейські експерти визначили сім ключових принципів, яким штучний інтелект має відповідати за будь-яких обставин:

 

  • Людське посередництво і контроль. Штучний інтелект має передбачати контроль з боку людини, розроблятися з повагою до інтересів суспільства та прав людини, а також не обмежувати право людини самостійно ухвалювати рішення і не вводити її в оману.
  • Надійність та безпека. Всі такі системи мають бути достатньо стабільними на випадок помилок та збоїв у системі на всіх етапах їхнього функціонування.
  • Конфіденційність та керування даними. Люди мають мати повний контроль над власними даними, які не мають використовуватися проти людини.
  • Прозорість. Людина повинна мати можливість відслідковувати роботу усіх систем штучного інтелекту.
  • Різноманітність, недискримінація та справедливість. Штучний інтелект має враховувати всі людські особливості, можливості та потреби, і бути доступним для всіх.
  • Соціальний та економічний добробут. Штучний інтелект має використовуватись для вкорінення позитивних соціальних змін та посилювати екологічну відповідальність.
  • Підзвітність. Мають бути створені механізми, що забезпечать відповідальність і підзвітність системи і їхні результати.

 

«Українські системні інновації» підтримують цю надзивчайно слушну євпропейську ініціативу. Ми – компанія, що завжди готова працювати за найвищими етичними та моральними стандартами – заради розвитку України, забезпечення безпеки її громадян.