Автофіксація порушень ПДР почне працювати на місцеві бюджети?

Впровадження системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху крокує по Україні, як то кажуть, семи мильними кроками. Першими ж місяцями її роботи беззаперечно доведено ефективність цієї інновації в якості чинника зниження аварійності на автошляхах, а також у поповненні державної скарбниці. Аж ось на часі новий етап – «наближення» системи до потреб та інтересів місцевих громад.

У Верховній Раді України зареєстровано новий законопроект № 4194, в якому пропонується віддавати міським бюджетам 50% від суми штрафу за перевищення швидкості у містах. Народні депутати пропонують віддавати половину коштів, які будуть сплачені  за порушення Правил дорожнього руху, котрі зафіксовані камерами автоматичної фіксації в межах конкретного населеного пункту, в бюджет міста. Його автором стала нардепка від «Голосу» Олександра Устинова.

«Проектом пропонується внести зміни до статей 29, 64 і 69 Бюджетного кодексу України, а саме – встановити, що 50% надходжень від адміністративних штрафів за адміністративні правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі в межах відповідного населеного пункту, буде спрямовано до доходів відповідного міського, сільського чи селищного бюджету», – йдеться в документі. Його творці  вважають, що ці дії будуть стимулювати місцеву владу встановлювати системи автоматичної фіксації порушень ПДР.

«У населених пунктах буде відбуватись зниження порушень правил дорожнього руху, зростання безпеки на дорогах, а надходження від сплати адміністративних штрафів дадуть можливість місцевій владі розширювати систему та покращувати інфраструктуру населених пунктів», – йдеться у пояснювальній записці до документу.

Компанія «Українські системні інновації» вважає, що дана пропозиція є надзвичайно слушною та розумною. Втім, куди б не спрямовувалися кошти порушників, треба пам’ятати: держава в нас одна і головне завдання системи автоматичної фіксації порушень ПДР – не заробляння грошей, а порятунок життя та збереження здоров’я всіх українців.