Противники автофіксації: на захист «прав людини» чи вбивць на дорогах?

Попри численні заяви про надзвичайну ефективність та користь системи автоматичної фіксації порушень ПДР саме у вітчизняних умовах, що їх роблять представники різних державних органів – зокрема, міністерства внутрішніх справ або міністерства транспорту України, знаходяться ті, кому це нововведення аж ніяк не до вподоби. Чиї ж інтереси відстоюють насправді «вороги» автофіксації?

Як повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики, представник Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря, до Конституційного Суду України надійшла скарга. Її автори поставили під сумнів конституційність залучення до адміністративної відповідальності власників транспортних засобів, які не керували авто в момент порушення. На думку авторів скарги, автоматична фото і відеофіксація порушень ПДР в існуючому вигляді порушує принцип індивідуального характеру юридичної відповідальності, презумпцію невинуватості, а також право на професійну правову допомогу - постанова про притягнення до адміністративної відповідальності може виноситися без участі особи, яка допустила порушення ПДР. Втім, сама пані Совгиря зазначає, що автоматична фіксація порушень виключає корупційну складову та вже дала позитивні результати.

Що ж відбувається на вітчизняних автошляхах в той час, коли деякі незрозумілі особи намагаються зробити собі дешевий та брудний піар, «підтасовуючи» юридичні поняття, немов ті шулери у карточній грі? Відбувається страшне: гинуть люди. Наведемо лише декілька прикладів – найсвіжіших та найбільш кричущих. 11 вересня о 3:10 поблизу села Іванкова Бориспільського району внаслідок зіткнення вантажного автомобіля, мікроавтобуса й легкового автомобіля загинуло п’ятеро людей та щонайменше 20 осіб потрапило до лікарні. Того ж-таки дня Трагічна автопригода сталась на автодорозі Бориспіль – Дніпро поблизу села Світанок Переяслав-Хмельницького району. Унаслідок аварії дві людини загинули, ще двоє отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості та були госпіталізовані до лікарні.

І це – лише один день та лише одна з областей України – Київська,  да процес «перекриття»  автошляхів камерами автоматичної фіксації порушень ПДР тільки-но починається! То що – не треба цього робити?! Семеро загиблих українців – а чи не завелика ціна за притягнуті за вуха академічні розмірковування з приводу «конституційності» заходів, що спрямовані на їх порятунок? Компанія «Українські системні інновації» не бачить жодної підстави піддавати сумніву ту справу, котрій присвячена її діяльність – наведення ладу та забезпечення безпеки на вулицях та автошляхах держави. Україна та життя її громадян – понад усе!