Штрафи за «двійників»: «страшне зло» чи надумана проблема?

Мало не з перших днів впровадження в Україні системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху деякі добродії почали закидати їй «численні помилки», котрі, нібито відбуваються при складанні адміністративних протоколів за такі правопорушення через те, що у поле зору пильних комплексів автофіксації потрапляють автівки «не з тими» державними номерними знаками. Наскільки актуальною є ця проблема і яке вирішення вона може мати?

Треба зазначити, що під час обговорення даного питання дехто висував взагалі фантастичні версії на кшталт того, що «кожен 10 автомобіль на території України є «двійником» реально існуючого та зареєстрованого в установленому порядку автомобіля, такої ж моделі, з ідентичними номерними знаками». Дійсності такі шокуючі цифри навряд чи відповідають, втім, як виявилося, дехто з вітчизняних водіїв насправді кермує автівкою, державні номери якої збігаються із такими самим, офіційно закріпленими за геть іншим транспортним засобом.

Ось що повідомив із цього приводу тимчасово виконуючий обов’язки начальника Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Олексій Білошицький«Зазначаємо, що випадки некоректної роботи системи, пов'язані з невірною ідентифікацією номерного знаку, котрі трапилися через те, що деякі порушники використовують номерні знаки, зареєстровані за іншими транспортними засобами були зафіксовані. Проте, згідно з контролем за порядком здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення, а також після розгляду відповідних скарг громадян таку постанову про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, скасовується».

Також високопосадовець наголосив, що  у разі виявлення використання реєстраційного номерного знаку, який зареєстрований за іншими транспортними засобами, поліцією приймаються невідкладні заходи щодо розшуку такого автомобіля та притягнення правопорушника до відповідальності згідно з вимогами законодавства України. Власникам транспортних засобів, котрі отримали повідомлення про штраф за порушення ПДР, вчинене втівкою-«двійником» варто написати апеляційне оскарження по протоколу в управління патрульної поліції, на яке повинні відреагувати протягом декількох тижнів. Також можна скасувати штрафну квитанцію через суд або звернутися в прокуратуру.

Як бачимо, автоматична фіксації порушень Правил дорожнього руху здатна не лише знизити кількість тих хто нехтує Законом на вітчизняних автошляхах вчетверо (а це – офіційні дані Національної поліції лише за перший місяць роботи системи), але й допомогти навести лад із державною реєстрацією транспортних засобів у нашій країні. Як кажуть – «два за ціною одного»! Компанія «Українські системні інновації» зазначає: велика справа неможлива без маленьких помилок та негараздів. Але, долаючи їх ми спільно ждемо до шляхетної мети – зменшення кількості ДТП в державі, збереження життя та здоров’я українців.