Автівки зупинятимуть частіше, але перевірятимуть лояльніше?

У  Верховній Раді України розглядається можливість чергового нововведення щодо боротьби із порушниками Правил дорожнього руху. Народні обранці розмірковують щодо надання поліції додаткової підстави зупинки транспортного засобу -  для перевірки водія на стан алкогольного сп’яніння. Наскільки слушною є така пропозиція і як це взагалі має працювати?

 

Необхідність певного розширення прав поліціянтів обстоює нардеп від «Слуги народу», глава комітету Верховної Ради з правоохоронної діяльності Денис Монастирський. У своєму Facebook він, зокрема розмістив з цього приводу допис наступного змісту:

 

«На дорогах України щорічно гине понад 3000 людей. За 2019 рік зафіксовано 150 тисяч ДТП. Складено 96 тисяч протоколів про ДТП в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Уявляєте? Лише виявлених та задокументованих 96 тисяч п’яних за кермом!

 

Ця проблема надзвичайно актуальна для України. Одним із найбільш вагомих є питання щодо надання поліції додаткової підстави зупинки ТЗ для перевірки водія на стан алкогольного сп’яніння. На сьогодні поліція може зупиняти виключно в разі, якщо є порушення правил дорожнього руху. Водночас, залишається дискусійним питання, чи не буде зловживати поліція цим додатковим правом зупинки. Обговорюється варіант — у разі зупинки авто для перевірки на стан алкогольного сп’яніння, чітко обмежити повноваження правоохоронців виключно самою перевіркою. Тобто вони не будуть просити відкривати капот, перевіряти на інші порушення тощо. Але, звичайно, питання потребує великої дискусії і я думаю, вона відбудеться як у парламенті, так і в межах громадських обговорень. Тому, якщо у вас є думки, пишіть, як можна ефективніше побороти цю проблему.»

 

Ініціатива має бути обговореною як в Раді, так і з громадськістю. Безперечно, справа підвищення ефективності боротьби із порушниками Правил дорожнього руху потребує додаткових заходів, подекуди – досить жорстких. Втім, не слід забувати про «людський чинник», котрий часто-густо перетворює загалом позитивні ініціативи на джерело нових проблем. Компанія «Українські системні інновації» вважає найкращім вирішенням проблеми із аварійністю на вулицях та  автошляхах України  повсемісне впровадження комплексів автоматичної фіксації порушень ПДР та працює над тим, аби воно було втілено у реальність якмога скоріше.