А за «швидку» - відповіси!

У Верховній Раді зареєстрований законопроект про підвищення відповідальності водіїв, які не пропускають транспорт спеціального призначення на дорогах. Водіям, які не пропускають швидку допомогу, загрожує позбавлення прав. Народні депутати планують посилити адміністративну відповідальності водіїв за ненадання переваги в русі машинам аварійно-рятувальних служб, бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, що рухаються з увімкненими спецпристроями. Відповідний законопроект №2787, автором якого є нардеп від Слуги народу Жан Беленюк,  зареєстрований у Верховній Раді.

 

«Причиною розробки даного законопроекту є постійні порушення учасниками дорожнього руху Правил дорожнього руху в частині надання переваги безперешкодному проїзду машин аварійно-рятувальних служб, спеціалізованого санітарного транспорту бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, що не дозволяє їм оперативно прибути до місця призначення і вчасно надати необхідну допомогу або усунути небезпеку, і це в свою чергу ставить під загрозу людські життя», - йдеться у пояснювальній записці.

 

Метою законопроекту є забезпечення створення безпечних та безперешкодних умов для руху машин спецпризначення шляхом посилення адміністративної відповідальності водіїв за ненадання переваги в русі. Зокрема, пропонується штрафувати водіїв за ігнорування спецтранспорту на дорогах  від 680 до 850 грн (40-50 н.м.д.г.). Якщо це спричинило аварійну обстановку, на водія буде накладено більший штраф - від 850 до 1020 грн (50-60 н.м.д.г.) або ж його позбавлять права керування ТЗ на строк від 6 місяців до року. Якщо протягом року після накладення першого штрафу за таке правопорушення водій скоїть його повторно, його оштрафують на суму від 1020 до 1700 грн (60-100 н.м.д.г.) або позбавлять водійських прав на строк від року до трьох.

 

Компанія «Українські системні інновації» нагадує: впровадження автоматичної фіксації порушень Правл дорожнього руху є питанням вже найближчого часу. Тож радимо усім водіям уважно слідкувати за змінами у діючому законодавстві та не порушувати його за будь-якийх обставин.