У Верховній Раді таки хочуть «причепити» штрафні бали до автофіксації ПДР

16-го лютого Комітет з питань цифрової трансформації розглядатиме проект закону № 6502 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо впровадження обліку штрафних балів за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

Метою законопроекту є впровадження системи штрафних балів за допущені водієм порушення правил дорожнього руху, за вчинення яких його притягнуто до адміністративної відповідальності.

«Систематичне допущення водієм порушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху буде призводити до тимчасового зупинення дії посвідчення водія та, як наслідок, необхідності здачі теоретичного іспиту на знання правил дорожнього руху та практичного іспиту на володіння навичками водіння», - йдеться у пояснювальній записці.

Проте Головне науково-експертне управління  Верховної Ради України зазначає, що деякі пропозиції цього проекту закону викликають сумніви. Одним із головних «проблемних питань» там вважають» те, що проектом передбачається, що штрафні бали не нараховуються за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

«Враховуючи, що саме в автоматичному режимі наразі фіксується перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів, а це правопорушення посідає в Україні друге місце серед усіх причин аварій на дорогах, виглядає нелогічним звільнення водіїв, порушення якими правил дорожнього руху зафіксовано за допомогою технічних», - йдеться у висновку.

При цьому шановні народні обранці чомусь не пропонують конкретного механізму, за допомогою якого процес нарахування штрафних балів можна було б «причепити» до системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху, не спричинивши колапс та безлад у її роботі. Принаймні – не додавши відповідним службам поліції такого клопоту, що спаралізує їх діяльність, хоча б на певний час.

Компанія «Українські системні інновації» знає напевно: впровадження та розбудова всеукраїнської системи автофіксації порушень ПДР на меті має, перш за все, не «збирання грошей з водіїв», а кардинальне покращання ситуації на автошляхах держави. Бали чи штрафи – все одно, аби система контролю за дотриманням Правил дорожнього руху та державна політика у відповідній галузі реально працювали на збереження життя та здоров’я наших співвітчизників.