Дорогенька іграшка – «робокопи» не виправдали надій

Кілька місяців тому ми писали про те, що у Сполучених Штатах лави місцевої поліції поповнилися роботами-кіборгами, призначеними  для патрулювання вулиць. Роботи моделі K5 були розміщені по всій території США і обслуговували території біля різних об`єктів -  від аеропортів до заправних станцій. Вони призначені для використання на відкритому повітрі, транслювання відео високої чіткості з кутом огляду 360 градусів, а також сканування 1200 автомобільних номерів в хвилину. Аж ось настав час підбивати перші підсумки «звитяжної праці» еклектронних помічників копів. На превеликий жаль, виявилися вони досить невтішними. За даними видання ScienceAlert маленькі «робокопи» аж ніяк не змогли виправдати очікувань працівників та місцевих мешканців.

 

Мова йде про роботів-поліцейських моделі Knightscope K5, котрі  працюють у парку Хантінгтон-Парк Лос-Анджелеса і торговому центрі Вашингтона. Їх основне завдання полягало у контролі порядку серед громадськості , а також чистоти навколишньої території. Втім, коли на парковці в Солт-Лейк-Парку, в центрі Лос-Анджелеса почалася бійка, свідком якої став проїжджаючий повз робот, він лише побажав усім присутнім гарного дня та спокійнісінько покотився собі далі, не звертаючи жодної уваги на вітчайдушні прохання потерпілих негайно викликати «справжню» поліцію. Як виявилось згодом, роботів на той момент чомусь ще не підключили до системи оповіщення поліції. Саме тому  «робокоп» проігнорував прохання про допомогу і сумлінно  продовжив патрулювання, сповіщаючи відпочиваючих про необхідність утримання парку в чистоті.

 

Ще більш недолугий, та, ба, можна навіть сказати, трагічний випадок із роботом-поліцейським стався 10 жовтня. Саме в той день в Twitter з`явилася світлина, на якій зображено «робокопа»,  котрий із геть незрозумілих причин зовсім не героїчно потонув у фонтані місцевого гіпермаркету. Втім, хтось із дописувачів спромігся-таки знайти пояснення безглуздому випадку, розмістивши під фото підпис: «Робот вчинив самогубство у фонтані, тому що світ жахливий!» Жахливе наше життя, чи ні – то вже, напевно, вирішувати не роботам. Але, якщо зважити на те, що оренда кожного такого «робокопа» в рік обходиться поліції Лос-Анджелеса у кругленьку суму від $60 до $70 тисяч, то постає питання – а чи не є це дійсно жахливим марнотратством? Панове поліціянти – ви вже як гатите такі шалені гроші у електронні «іграшки», то хоча б вмикайте весь їх функціонал та використовуйте, як годиться!

 

Компанія «Українські системні інновації» гарантує: кожен із розроблених та встановлених нею комплексів фото-  та  відеофіксації порушень ПДР стовітсотково під`єднано до відповідних мереж та систем. Отже, усі вони не лише являють собою зразки сучасних технологій у галузі безпеки, а дійсно працюють заради збереження життя та здоров`я громдан України.