Життя поліцейских, як сплата за технічну недосконалість

Нещодавно в Україні трапилась трагічна подія, фактичною причиною якої стали не лише  протиправні дії злісних порушників правил дорожнього руху, але й, в першу чергу, технічна та законодавча недосконалість вітчизняних підходів до боротьби із правопорушеннями на автошляхах. 2 жовтня під час оформлення ДТП у Лубнах, загинула  співробітниця патрульної поліції Полтавської області — 35-річна Марина Фетч. Фактично, чарівна молодажінка сплатила своїм життям за те, що держава ніяк не спромогнеться змінити ключові підходи у справі наведення порядку на власних дорогах...

 В той роковий день близько 16:00 патрульні поліцейські, які чергували на посту «Лубни» (190-й км траси М-03), отримали орієнтування на Volkswagen Passat. Мікроавтобус рухався у бік Києва та порушував ПДР. Він робив небезпечні маневри та створював аварійні ситуації. Коли цей автомобіль проїжджав повз пост, йому дали вказівку зупинитися. Водій не відреагував, тому інспектори почали переслідування. Приблизно за 4 км від посту мікроавтобус затримали. У водія — мешканця Дніпра — в салоні автомобіля знайшли зброю. Окрім того, чоловік мав ознаки алкогольного сп’яніння. Аби провести огляд на стан сп’яніння, інспектори мали залучити двох свідків — «понятих». Для цього Марина Фетч пішла зупиняти автомобілі, бо людей, окрім водіїв і пасажирів, на трасі не було.

 На тому боці, де був заблокований порушник, вона подавала сигнали близько 10 автомобілям. Ніхто не зупинився, тому патрульна пішла на інший бік — на смугу, якою рухаються у напрямку Полтави. Там їй вдалося зупинити ВАЗ 2107 з дніпропетровськими номерами, а потім — Mercedes-Benz Sprinter з полтавськими держзнаками. Після розмови з водієм ВАЗу Марина пішла краєм дороги до мікроавтобуса. В цей час повз, перевищуючи швидкість, проїжджав інший Mercedes-Benz Sprinter — також з номерами Дніпропетровської області. Він рухався з Києва до Дніпра. Автомобіль зачепив краєм ВАЗ, сильно вдарив патрульну і врізався у зупинений мікроавтобус. Від удару Марину відкинуло на кілька десятків метрів, а обидва мікроавтобуси вилетіли у кювет. Від отриманих травм поліцейська загинула. Колеги Марини намагалися її врятувати, але травми були несумісні із життям.

 Як зазначили заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький та радник Міністра внутрішніх справ, екс-голова Нацполіції Сергій Князєв, вимога долучати «понятих» на дорозі для освідування людини на стан сп’яніння — це певний радянський рудимент КУпАП. За досвідом інших країн, залучення свідків у таких випадках непотрібне, адже поліцейські фіксують дії на боді-камери. На жаль, така вимога наражає на небезпеку і поліцейських і інших учасників дорожнього руху. Додамо до цього ще одне – трагедії, подібні до тієї, про яку йдеться вище, переконливо доводять, що найкращим вирішенням проблеми має стати якнайменша особиста участь працівників поліції у фіксації фактів порушення ПДР. Навіщо наражати на щоденну небезпеку живих людей, якщо із цим завданням цілком можуть впоратися автоматичні комплекси фото- та відеофіксації?!

 Компанія «Українські системні інновації» висловлює щире співчуття рідним та близьким загиблої співробітниці Національної поліції. Ми закликаємо всіх  відповіджальних осіб негайно замислитися та зробити висновки – доки ще хтось із поліціянтів  не сплатив власним життям за недолугі закони та відсутність необхідної техніки