Позбавлення прав для злісних порушників – не надовго, а назавжди

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект  № 6278, яким пропонується внести зміни до статті 30 Кодексу України про адміністративні правопорушення та до статті 55 Кримінального кодексу України в частині позбавлення наданого громадянинові права керування транспортними засобами на довічний термін.

Авторка ініціативи – позафракційна народна депутатка Юлія Світлична. Вона також очолювала Харківську обласну державну адміністрацію за часів президентства Петра Порошенка. На думку Світличної, необхідність прийняття закону «зумовлена непоодинокими випадками масштабних ДТП всією країною».

Серед усіх випадків є великий відсоток порушників, які раніше притягувалися до відповідальності за ДТП. Єдиний спосіб унеможливити такі ризики – позбавити злісних порушників можливості повторно сідати за кермо.

Депутатка пропонує прописати у кодексі про адміністративні правопорушення можливість довічного позбавлення права керувати автомобілем «за систематичне порушення порядку користування цим правом». У пояснювальній записці зазначається, що реалізація цього закону дозволить забезпечити дотримання вимог правил дорожнього руху та знизить смертність на дорогах України.

Зокрема, до ст. 30 Кодексу про адмінправопорушення «Позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю» пропонується внести зміни, за якими за систематичне порушення порядку користування правом керування авто передбачено довічне позбавлення такого права.

Аналогічні зміни передбачені і до статті 55 Кримінального кодексу «Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю». Там сказано, що «позбавлення права керувати транспортними засобами як додаткове покарання призначається на довічний термін».

Компанія «Українські системні інновації» може зазначити лише одне: вітчизняне законодавство щодо порушень Правил дорожнього руху стає дедалі все більш суворим. Втім, як показує практика, у наших реаліях іншого шляху, напевно, не існує. І якщо життя та здоров’я тисяч наших співгромадян, котрі стають жертвами ДТП щороку, можливо порятувати лише таким чином – що ж, нехай так воно і буде.