Чотири колеса, чи два – правила єдині для всіх!

В Україні зареєстровано, як мінімум, три кримінальні справи, у яких у якості обвинувачуваних фігурують водії не автомобілів, а електросамокатів. «Важка рука» Закону, нарешті, дотяглася і до цих учасників дорожнього руху, «армія» яких в нашій державі зростає мало не щоденно, а разом із нею росте і кількість пригод за їх участю та з їх вини.

Кількість ДТП та нещасних випадків із електросамокатами збільшується постійно. Найчастіші ДТП виникають через неуважність як водіїв самокатів, так і водіїв авто на пішохідних переходах та під час зупинки в момент виходу з машини. Здебільшого водіїв самокатів притягають до відповідальності за 124 ст. адміністративного кодексу: пошкодження транспортних засобів та іншого майна. Відповідно до цієї статті, водії самокатів належать до учасників дорожнього руху.

Наразі в Україні більшість зіткнень та ДТП, пов’язаних із водінням самокатів, кваліфікуються як адміністративне порушення. Втім, сума штрафів для водіїв такого транспорту невпинно зростає.  За порушення ПДР за адміністративною постановою ще рік тому водії сплачували штраф 340 гривень, а вже у 2021-му сума штрафу становить 850 гривень. Більше того – такі справи все частіше не вирішуються на місці, а доходять до суду. В судовому реєстрі на нинішній момент зафіксовано 16 справ, пов'язаних з ДТП за участю електросамокатів.

Як мінімум, у трьох справах із згаданих вище обвинувачення висунуто  за статтями не адміністративного, а кримінального кодексу. Дві з них «самокатники» вже програли – в одному випадку суд визнав водійку самоката, що збила бабусю, винною за ст. 291 КК України та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік умовно, відшкодування вартості лікування (112 160  гривень), моральної шкоди у розмірі 23 000 гривень та половини витрат на юридичний супровід.

У другому випадку що збив дівчину на велосипеді, також визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 291 КК України, та призначили штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян —  3400 гривень на той момент. Крім того, самокатника зобов’язали сплатити потерпілій 70 000 гривень моральної шкоди та  37 216 гривень матеріальної.

Компанія «Українські системні інновації нагадує»: не має жодного значення, скільки колес має твій транспортний засіб – чотири, два, чи навіть одне, як гіроскутер. Правила дорожнього руху єдині для всіх, тож їх треба суворо дотримуватися. В усіх інших випадках доведеться і платити, і розплачуватися.