В Україні з`явиться міністерство майбутнього?

Вітчизняні законодавці нарешті осягнули думку щодо того, що майбутнє нашої держави, як і усього цивілізованого світу – за інноваційними, інформаційними технологіями, їх стрімким розвитком та  максимальним  впровадженням у всіх без винятку сферах життя. На сайті  парламенту України оприлюднено інформацію  щодо реєстрації проекту постанови про звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів щодо створення в країні нового, 20-го, міністерства – з питань інновацій, цифровізації та майбутнього України. Текст проекту документа  поки що не є доступним.

У згаданій інформації зазначається, що майбутнє міністерство має стати  «центральним органом виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики у сферах розвитку суспільства, інновацій, інформатизації, електронних комунікацій, радіочастотного ресурсу України, поштового зв'язку, інформаційної безпеки та кібербезпеки, єдиного електронного простору».

Один із авторів проекту документа, голова парламентського комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко наступним чином розтлумачив сенс законодавчої ініціативи, звернувшись до своїх дописувачів у Facebook:  «Разом з колегами, які підтримують інноваційну цифрову економіку, зареєстрували постанову про створення Міністерства з питань інновацій, цифровізації та майбутнього. Це сучасний виклик для України та вірна стратегія на зміну сировинної моделі економіки України на економіку знань та інновацій. Одразу відповім потенційним критиканам. Таке міністерство повинно бути створено шляхом закриття 18 різних департаментів у КМ, які нібито займаються цифровими питаннями, розформуванням Агенції з питань електронного врядування, скороченням функцій ще в 5 міністерствах. Тільки таке скорочення принесе економії для бюджету 1,2 млрд гривень на рік. А ефективна робота такого міністерства повинна додати мінімум 90 млрд гривень до українського бюджету щорічно!»

Що ж, напевно час для вирішення питань інноваційного та цифрового розвитку України на законодавчому та урядовому рівні дійсно настав. Втім, маємо визнати – сьогодні в державі існують люди та структури, котрі не чекають, доки це станеться,  а вже нині  працюють у цій царині заради кращого майбутнього для неї та її громадян, як робить це, зокрема компанія «Українські системні інновації».