Несплата штрафів порушниками ПДР: не хочуть чи не можуть?

Впровадження в державі системи автоматичної фіксації порушень ПДР та деякі законодавчі ініціативи влади (такі, як введення з 1 липня кримінальної відповідальності за водіння у нетверезому стані) дали певні позитивні результати – кількість тих, хто нехтує Законом відчутно знизилась. Втім, іще існують певні проблеми.

За даними Міністерства внутрішніх справ України згідно з Реєстром адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, в липні було складено більше ніж 224 тисяч постанов, накладено штрафів на суму понад 46,9 мільйонів гривень, з них сплачено 26,9 мільйони гривень. В серпні місяці було складено понад 184 тисячі постанов, накладено штрафів на суму понад 37,5 мільйонів гривень, з них сплачено 18,4 мільйони гривень.

Як бачимо, водії з одного боку стають більш дисциплінованими, але з іншого – не квапляться розраховуватися за ті порушення, що вже вчинили. Борги за адміністративними провадженнями про нехтування ПДР перетворюються на серйозну проблему для держави, котра не може отримати шалені гроші, котрі «зависли» бозна де. Засновник і директор компанії «Штрафи UA» Денис Дмитров із посиланням на дані Виконавчої служби України стверджує, що  з 336 тисяч відкритих у 2020 році виконавчих проваджень за несплаченими вчасно штрафами за адміністративні правопорушення ПДР тільки 45 тисяч закрито на 18 серпня 2020 року, що становить 13% від усіх справ. Тобто із 735 мільйонів гривень (саме такою є сума відкритих проваджень) за станом на 18 серпня 2020 закрито всього на суму близько 45 мільйонів гривень.

«Нині оплатити прострочений штраф онлайн за допомогою платіжного сервісу майже неможливо через відсутність інформації про суму, тип порушення і реквізити. За даними «Штрафи UA», майже 2 тисячі користувачів застосунку щомісяця стикаються з блокуванням карткових рахунків, конфіскацією машин й іншими санкціями. Для вирішення проблеми необхідно надати доступ до цих даних зовнішнім сервісам. Це дасть змогу водіям сплачувати борги у смартфоні, а державі - отримати додаткові 638 мільйонів гривень», - наголосив пан Дмитров.

Компанія «Українські системні інновації» цілком згодна з тим, що найкращим засобом уникнення проблем із штрафами є суворе дотримання Правил дорожнього руху. Але якщо людина вже схибила, вона повинна мати усі можливості, аби цивілізовано понести покарання та не припускатися помилок надалі. Саме на це мають буди спрямовані всі ланки відповідного механізму, котрий мають створити як державні органи, так і приватні компанії, що працюють у галузі забезпечення дотримання безпеки дорожнього руху.