Які б не були номери – а коли порушиш, платити доведеться!

Із моменту запровадження в Україні системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху серед вітчизняних водіїв час від часу виникають «легенди» про наявність «чудернацьких» номерних знаків, які, нібито «рятують» від відповідальності та дозволяють нехтувати правилами. Що ж – із надзвичайним задоволенням розвіємо ці хибні уявлення!

В свій час політтехнолог і медіаексперт Володимир Петров повідомив на своїй сторінці в Facebook, що система контролю швидкості не фіксує літерні номери на авто, а тільки букви з цифрами. За його словами, такі номерні знаки система не розпізнає і не вносить в базу. Він закликав усіх бажаючих купувати саме літерні номери, щоб не платити штрафи. Втім, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Прокоментував ці байки одним стислим словом: «Нісенітниця!» Він повністю спростував інформацію користувачів соціальних мереж, що система автоматичної фото та відео фіксації порушень не розпізнає літерні номерні знаки. Фіксується будь-який номер і відповідати доведеться всім.

Іншою «модною фішкою» в країні останнім часом стали так звані ЗD номерні знаки для автомобілів. Річ, звичайно, красива, але ж ця «краса» геть не відповідає вимогам ДСТУ — це прописано в пункті 4.3 ДСТУ 3650: 2019 «Дорожній транспорт. Знаки номерні транспортних засобів. Загальні технічні умови». Позицію Міністерства внутрішніх справ України з даного приводу висловив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький: «Щодо Правил дорожнього руху. Відповідно до пункту 2.9 «в», водієві забороняється керувати транспортним засобом з номерним знаком, який не відповідає вимогам стандартів. Таку ж норму містить і КоАП, де передбачено і відповідальність (ч.6 ст. 121 КУпАП).»

Також він додав, що водіям за модні номери, які не відповідають вимогам, загрожує штраф в розмірі 170 гривень. При повторному правопорушенні протягом року штраф збільшується до 255 гривень або ж водія відправляють на громадські роботи на строк від 30 до 40 годин. Хіба ж воно того варте?!

Компанія «Українські системні інновації» зайвий раз нагадує – ми повсякчас працюємо над технічним удосконаленням  системи автофіксації порушень ПДР, бо вона зберігає життя українців. Тож не треба шукати засобів «обдурити» пильні та розумні камери. Єдиним вірним шляхом для «мирного співіснування» із ними є суворе дотримання Правил дорожнього руху. Тож – дотримуйтесь!