Національна катастрофа: смертність у ДТП в Україні у січні зросла на 45%!

На превеликий жаль, перші ж статистичні дані нинішнього року стосовно дорожньо-транспортних пригод у державі та кількості наших співгромадян, що загинули від них, інакше, як жахливими та катастрофічними назвати не можна. Маємо стрімке зростання смертності на дорогах, справжнє лихо національного масштабу. У чому причина і що робити?

 

Початок 2020-го року ознаменувався низкою масштабних аварій. За даними поліції, упродовж першого місяця нового року в Україні загинула 271 особа. Це на 45% більше, ніж за аналогічний період у 2019 році. Загалом, у січні 2020 року в Україні трапилося 11 836 аварій, в яких загинула 271 особа, ще 2 391 особа отримала травми. За даними Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, найбільше трагічних інцидентів минулого місяця зафіксовано в Київській області – 23 загиблі. Друге місце сумного антирейтингу посідає Дніпропетровська область – 21 загиблий у ДТП. Третє місце ділять Львівська та Рівненська області – по 20 загиблих. Найменше жертв – у Кіровоградській області. Там у січні загинула одна людина.

 

З чим пов'язане зростання смертності на дорогах у січні цього року? Вітчизняні експерти розглядають декілька версій. Так, на думку деяких з них причина полягає у проблемі підрахунку ДТП -  починаючи з березня 2016 року, в Україні належно не велася статистика аварій, оскільки Кабінет міністрів України скасував відповідну постанову – №252. Однак у травні 2019 року уряд ухвалив постанову №424, де були вказані Правила обліку дорожньо-транспортних пригод. Зокрема, загиблими вважаються особи, які померли не тільки на місці аварії, а й протягом 30 діб. Можливо, саме тому результати в січні 2019-го і 2020 року настільки відрізняються.

 

Дехто вважає, що з «винувата» погода: за даними синоптиків, січень цього року в Україні видався значно теплішим, ніж торік. Опадів також було небагато. Це могло вплинути на кількість аварій із потерпілими. За сонячної та сухої погоди  водіїв більше, і їздять вони швидше. У сніг та ожеледицю, відповідно, кількість автомобілістів на дорогах менша, і їздять вони обережніше. Опосередковано це припущення підтверджують дані Департаменту патрульної поліції. Найбільше загиблих і травмованих торік випадало на найспекотніші місяці: липень, серпень, вересень.

 

Втім, компанія «Українські системні інновації» має з цього приводу власну думку, Чи можемо ми, громадяни держави, котра прагне до високих європейських стандартів життя та безпеки перекладати провину за той жах, що коїться на наших автошляхах на погодні умови та статистичні похибки?! Найперша причина підвищення аварійності – це порушення водіями Правил дорожнього руху, а не якісь «об`єктивні причини»! Стати на заваді цьому ганебному та смертельно небезпечному для всіх українців явищу має запровадження автоматичної фіксації порушень ПДР. Працюймо заради цього! Рятуймо Україну!