«Автівки майбутнього» - «розумні» чи смертоносні?

Зазвичай чи не найрозповсюдженішою із «розумних речей»,  котрі фігурують у футурістичних нарисах та досить серьозних наукових прогнозах щодо людського майбутнього є транспортні засоби із високорозвиненим штучним інтелектом, які здатні будуть пересуватися взагалі без будь-якого кермування. Ці досконалі продукти сучасної інновації, за думкою тих, хто намагається «зазирнути» у завтрашній день зможуть самостійно вибудовувати власні маршрути,  доправляючі до потрібних місць вантажі та пасажирів. Первний прогрес у цьому напрямку мажємо вже сьогодні, але поки що  далеко не все  у справі із набуттям «розуму» звичайними автомобілями йде так легко та гарно, як того хотілося б їх творцям.

 

Так, станом на кінець минулого року  у Сполучених Штатах Америки йшло розслудування вже  12-ти ДТП, які сталися через  використання автомобіля Tesla в режимі автопілоту. Три із них мали смертельні наслідки. «Американське агентство з безпеки автомобілів заявило, що воно розслідує 12-у аварію Tesla, яка може бути пов’язана з передовою системою допомоги водієві – автопілотом, після того, як Tesla Model 3 в’їхала ззаду в припарковану поліцейську машину в Коннектикуті» - йшлося у офіційному повідомленні із цього приводу.

 

До того ж зазначається, що через автопілот сталося щонайменше три смертельні аварії автомобілів Tesla в США з 2016 року. Спеціальна група з розслідування аварій проводила перевірку 12 аварій за участю транспортних засобів Tesla, де використовувався автопілот на момент інциденту. На сьогоднішній день агентство завершило підготовку звітів щодо двох із них: смертельну аварію у Флориді 2016 року з використанням автопілоту і про аварію, де автопілот був включений в якості одного з факторів. Наскільки відомо, усі згадані вище інціденти поки що жодним чином не вплинули ані на популярність Tesla, ані на оснащення машин цієї марки  функцією автоматичної їзди. Втім, напевно із повністю «розумними» та самостійними машинами людству доведеться ще дещо зачекати – аж допоки спроби створити їх не призводитимуть до прикрих та навіть трагічних наслідків.

 

Компанія «Українскі системні інновації» зазначає, що в нашій державі головною проблемою сьогодні є не «занадто розумні» автівки, а все-таки їх не досить розумні та законослухняні водії. Тож ми працюємо над тим, аби якнайшвидче та найефективніше вирішити це нагальне питання. Щодо автопілоти-порушники ПДР будемо непокоїтись, коли на те прийде час.