П'яне водіння: відповідальність підвищено. Результатів – жодних...

З 1 січня 2020 року набрав чинності Закон про кримінальну відповідальність у вигляді штрафу до 51 тисячу гривень за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння. МВС України підкреслює, що прийнятий закон вносить норму про керування транспортом у стані сп'яніння у Кримінальний кодекс, зробивши це кримінальним проступком, а не адміністративним правопорушенням. Цілком вірні та своєчасні рішення! Але ж чи додали вони хоча б крапельку здорового глузду та законослухняності вітчизняним водіям? Аж ніяк...

 

Новий рік щойно розпочався, а вже маємо цілу низку ДТП із тяжкими наслідками, котрі були скоєні горе-кермувальниками, що «залили очі» оковитою аж до вінця.  І таке неподобство відбувається по всій Україні! Ось що розповідає Дмитро Гайдук, інспектор УПП у Харківській області:  «З першого по сьоме січня патрульні опрацювали близько чотирьох тисяч викликів, склали дві тисячі дев яносто три постанови за порушення правил дорожнього руху, виявили 99 водіїв у стані алкогольного сп яніння, також зафіксували 119 дорожньо транспортних пригод з яких, зокрема 17 з потерпілими...»  5 січня у Сихові, на Львівщіні після цілої низки карколомних «маневрів» поліція затримала  чоловіка, котрий не те, що вести автівку – стояти нормально був не в змозі! Не дивно – вміст алкоголю в його крові становив рекордні 4.41 проміле!

 

Втім, рекордсменом із нахабства та дурості в галузі пиятики за кермом, напевно треба вважати 28-річний киянина, котрий днями у самісінькому центрі столиці не впорався з керуванням і наїхав на гранітний виступ підземного переходу, а потім врізався у фасад будівлі Національної філармонії України. Дивом, у цій дорожній аварії обійшлося без постраждалих. При цьому у водія навіть не було водійського посвідчення. Натомість, вміст алкоголю у організмі складав 1.4 проміле, перевищуючи допустимий поріг майже в сім разів.

 

Найстрашнішим,  звичайно є те, що п'яне водіння, як і раніше, безжально забирає люські життя. У Черкаської області надвечір 5 січня п'яний водій ВАЗ збив двох неповнолітніх. Унаслідок ДТП одна дитина загинула, іншу ушпиталили медики. А 8 січня, на вулиці Каткова у Кривому Розі 31-річна місцева мешканка за кермом Audi збила двох жінок 47 і 57 років, які переходили дорогу по пішохідному переходу. Обидві постраждалі у результаті отриманих травм померли. У свою чергу винуватиця ДТП з місця події втекла, проте незабаром її було затримано. Як з’ясувалося, під час аварії вона перебувала у стані алкогольного сп’яніння. І це – далеко не повний перелік...

 

Компанія «Українські системні інновації» черговий раз наголошує: дієва боротьба із порушеннями Правил дорожнього руху є можливою лише за умови системи сучасного  та ефективного контролю за їх постійним і повсемісним дотриманнім! Такою системою можуть бути лише комплекси автоматичної фіксації порушень ПДР, котрим сьогодні немає жодної альтернативи. Ми вже працюємо над тим, аби вони якмога скоріше встали на варті життя та здоров`я всіх українців.