Українські водії мають ще одну причину підтримати автофіксацію порушень ПДР

Верховний Суд України (ВСУ) нещодавно виніс рішення, котре, без усякого перебільшення можна назвати історичним. Віднині пішоходи, з вини яких  сталася ДТП, не вважаються потерпілою стороною «автоматично», лише на тій підставі, що вони втрапили в халепу «на своїх двох». Більше того – у випадку, коли їх провину буде доведено, вони  зобов'язані відповідати матеріально за свої дії, которі заподіяли майнову шкоду власникові автівки я якою так невдало перетнувся їх шлях!

 

Що найцікавіше - така відповідальність і раніше була прописана в Цивільному кодексі,  але на практиці суди її майже ніколи не застосовували. Якщо ж хтось і наважувався на подібне, ухвалені рішення, як правило, скасовували суди вищої інстанції. Аж відтепер судді під час розгляду справ про ДТП із пішоходами, що сталося із їх вини, зобов'язані враховувати відповідне рішення ВСУ, котре не має подвійного тлумачення. На думку правознавців, це обіцяє справжню революцію не лише в судах, але й  на дорогах, головним підсумком якої, сподіваємося, може стати зниження кількості ДТП з вини пішоходів. Можливо, останні таки стануть обережнішими під час пересування вулицями та, особливо, їх перетину. Адже тепер, порушуючи ПДР, можна втратити не тільки здоров'я, а й гроші.

 

Наскільки актуальною є ця смілива юридична новація? Сказати: «надзвичайно», це не сказати нічого! За даними патрульної поліції, за 10 місяців 2019 року в Україні з вини пішоходів сталося 579 ДТП з потерпілими (2,7% від усієї кількості ДТП з постраждалими), загинуло 83 людини (3% від усієї кількості загиблих в ДТП), травмовано 533 людини (2% від усієї кількості постраждалих в ДТП). Цих жертв можна було б уникнути за умови дотримання пішоходами правил дорожнього руху. Втім, за словами інспекторів патрульної поліції, в рази більше випадків, коли пішохід, який раптово вибіг на дорогу, не постраждав, але водій, уникаючи наїзду на нього, врізався в інший автомобіль, стовп, огорожу і т. ін. У цьому випадку довести провину пішохода дуже складно, а стягнути з нього відшкодування матеріальних збитків раніше було просто нереально. Тепер ситуація може змінитися.

 

До речі, юристи зазначили, що матеріальні збитки можна стягнути не тільки з живого потерпілого пішохода, а й з загиблого – вірніше, з його спадкоємців, але не більше, ніж в розмірі отриманої спадщини. Не станемо обговорювати моральну сторону подачі «позову до небіжчика», але, можливо, цей факт послужить для живих пішоходів додатковим стимулом «подивитися ліворуч, потім направо», перш ніж переходити вулицю. Втім, як вважає, наприклад, юрист Володимир Столітній, «...пішоходів, винних у ДТП, через суд змусити платити за пошкоджений автомобіль, як і раніше буде непросто. Для цього потрібна «залізна» доказова база. І найкраще, якщо це буде відеозапис навіть не з авторегістратора в машині, а матеріали, отримані за допомогою комплексу автоматичної фото- чи відеофіксації порушень ПДР. Напевно, допоможуть і експертизи, але вони можуть тривати роками і обійдуться недешево...»

 

Отже, шановні водії та автовласники, маємо ще одну вагому причину підтримувати введення в Україні автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху! Компанія «Українські системні інновації» наполенгливо працює над тим, аби ця новітня техніка якмога скоріше запрацювала у нашій країні не лише заради безпеки, але й задля справедливості, захисту законних прав її громадян.