ДТП в Україні – втрати підраховано, причини визначено. Що робити?

З січня по жовтень у результаті ДТП на дорогах країни загинуло 2716 осіб. Такі дані наводить патрульна поліція України. Тобто, в середньому, щодоби 9 українців гинуть у результаті нещасних випадків на дорозі. Ще 26,7 тисяч осіб за 10 місяців цього року було травмовано в ДТП. Сумна статистика свідчить про те, що кількість аварій на дорогах не скорочується, а навпаки, зростає. Наприклад, якщо за 10 місяців 2018 року у країні було зафіксовано понад 122 тисячі ДТП, то за аналогічний період цього року - майже 130 тисяч.

 

За підсумками року, що минає, можна виділити топ-3 причин, через які в Україні стаються ДТП. На першому місці - перевищення безпечної швидкості. З цієї причини за 10 місяців 2019 року сталося 4699 аварій, в яких загинули 551 людина, ще понад 6 тисяч осіб отримали травми. На другому місці - порушення правил маневрування, які стали причиною 2992 ДТП із 171 загиблим.Третє місце - порушення правил проїзду перехресть. Такі види порушень стали причиною 1528 ДТП, у яких загинуло 42 людини. Ще більш як тисяча ДТП від початку року сталося через керування транспортним засобом у нетверезому вигляді. Такі події забрали життя 78 людей.

 

Як ми вже пповідомляли, щоб якось виправити ситуацію, в МВС вирішили знову посилити законодавство і суттєво підвищити штрафи за порушення правил дорожнього руху. На разі у міністерстві розробляють законопроект, згідно з яким, наприклад, відповідальність за ДТП, скоєну в нетверезому стані, може бути збільшена з 3 до 5 років позбавлення волі. Крім того, правоохоронці планують підняти штрафи із 510 до 10 200 гривень для водіїв, яких позбавили водійських прав за рішенням суду, але вони подумали, що і без них можуть сісти за кермо. На 3400 гривень хочуть штрафувати за залишення місця ДТП (зараз - 255 гривень), та ще й позбавляти прав на 6 місяців. На цю ж суму в МВС планують штрафувати і за перевищення швидкості.

 

Втім, чи будуть дієвими ці нові штрафи без реального та тотального контролю за ситуацією на автошляхах? Навряд чи... Компанія «Українські системні інновації» в черговий раз наголошує: єдиним шляхом наведення ладу в країні у царіні дотримання водіями правил дорожнього руху є якнайшвидше впровадження загальнодержавної системи автоматичної фіксації порушень ПДР. Тим бівльше, що всі три «топ-причини» дорожніх пригод – це саме ті порушення, з якими будуть вести боротьбу комплекси фото- та відеофіксації. Україні час не рахувати власні втрати у «дорожній війні», а робити все задля того, аби їх більше не було!