Порушувати ПДР стане занадто дорого. Але потрібен контроль

На тих наших співвітчизників, котрі, попри Закон та здоровий глузд, продовжують нехтувати правилами дорожнього руху та створювати небезпеку для життя і здоров`я українців, наразі чекає неприємна новина. Міністерство внутрішніх справ України зробило заяву щодо намірів різко посилити відповідальність за порушення ПДР, а в певних випадках перевести її з адміністративної до кримінальної площини. Що ж, з огляду на страшну статистику ДТП в державі ця ініціатива є дуже вчасною та справедливою.

 

Повідомлення про те, що МВС України  планує ініціювати прийняття відповідних законопроектів,  пролунало у програмі «Поліцейська хвиля». Зокрема, за перевищення швидкості більш ніж на 50 кілометрів запропоновано накладати штраф у розмірі 3,4 тисячі гривень замість нинішніх 500. Особам, які керували авто без водійських прав поїздка обійдеться у 10,2 тисячі гривень, замість 500, які вони сплачують за це «задоволення» зараз. Вагомі зміни також пропонуються задля рішучої боротьби із «п`яною» їздою. Штраф за водіння у нетверезому стані буде від 17 до 34 тисяч грнивень. Зараз він становить 10,2 тисячі. Більше того, у МВС хочуть посилити відповідальність до 5 років ув'язнення за скоєння ДТП у стані сп'яніння. До того ж, із законодавства хочуть виключити норми, що надають можливість суддям передавати матеріали на тих водіїв, яких зловили за «п'яне» водіння, на розгляд трудового колективу, і закривати такі справи за малозначністю.

 

Вже маємо перші експертні оцінки новацій, що пропонуються. Вітчизняний експерт Антон Болтик каже наступне: «Чи виправиться після цього ситуація на дорогах, залежить від того, наскільки комплексно введуть ці зміни. Штрафи треба вводити так, щоби порушник реально отримував за них відповідальність, а не шукав прогалини в законі, як зараз трапляється. Коли підвищать відповідальність, а механізм залишиться той самий, то результату не буде. Якщо водіння п'яним криміналізують, це великий плюс. До цієї статті вже вводили багато змін, але люди нічого не навчилися. Кількість таких порушників велика. Збільшення відповідальності за перевищення швидкості теж спричинить позитивні зміни, бо в основному ДТП відбуваються через велику швидкість, п'янство та обгін. За реформою патрульні повинні мати боді-камери на грудях і під час спілкування з водієм попереджати про відеофіксацію. Та вони не завжди знімають, бо не хочуть, забувають. Зрештою, це людський фактор. І на морозі камери з часом перестають писати. Зрозуміло, деяким водіям легше дати половину штрафу на місці та поїхати, ніж розбиратись із повним. Тому потрібен гарний контроль.»

 

Компанія «Українські системні інновації» нагадує про те, що єдиним реальнім засобом дійсно гарного контролю за дотриманням ПДР, вільним від корупції, «людського фактору» та впливу погодних умов є повсемісне встановлення автоматичних комплексів фіксації порушень правил дорожнього руху. Ми працюємо задля того, аби цей контроль, покликаний зберегти здоров`я та життя українців, запрацював у нашій державі якнайшвидше.