В Україні з’явиться аудит безпеки автодоріг

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №1061 про введення процедури аудиту безпеки автомобільних доріг загального користування. За це рішення на пленарному засіданні у четвер проголосували 316 народних депутатів. Документ, зокрема, передбачає обов'язковий аудит безпеки міжнародних і національних доріг. Зазначається, що закон імплементує європейську директиву про управління безпекою дорожньої інфраструктури в Україні.

«Через недоліки об’єктів дорожньої інфраструктури маємо значні людські та матеріальні втрати від ДТП. Аудит безпеки автомобільних доріг буде обов’язковим на міжнародних та національних автомобільних дорогах. Він здійснюватиметься на всіх стадіях — від проектування до введення в експлуатацію дороги. Це дозволить проектувати та будувати безпечні дороги та зменшити кількість соціальних та матеріальних втрат від ДТП», — прокоментував рішення парламенту міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, розміщеною на сайті парламенту, він передбачає оцінку впливу проектних рішень на безпеку доріг на всіх стадіях проектування, будівництва (нового будівництва, реконструкції, ремонту) доріг, а також їх введення в експлуатацію. «Своєчасний аудит безпеки доріг дає змогу усунути прогалини на стадії проектування, не витрачаючи кошти на будівництво, що згодом мінімізує час і кошти, які можуть бути витрачені на перепроектування на більш пізніх стадіях», - зазначено в пояснювальній записці.

Аудит безпеки автомобільних доріг – це незалежне, системне, технічне та детальне оцінювання впливу проектних рішень на безпеку автомобільних доріг. Він здійснюється на всіх стадіях проектування, передбачених чинним законодавством відповідно до класу наслідків об’єкту аудиту безпеки автомобільних доріг; на стадії будівництва (реконструкції, ремонту) автодоріг; на стадії введення в експлуатацію автодороги. Аудит безпеки автодоріг в Україні може бути добровільним чи обов'язковим. Аудит безпеки автодоріг обов’язковий на міжнародних та національних автомобільних дорогах. Закон передбачає, що замовниками аудиту безпеки автомобільних доріг є їх балансоутримувачі. Також замовниками аудиту безпеки автомобільних доріг можуть бути інші юридичні та/або фізичні особи, які мають намір замовити аудит безпеки за рахунок власних коштів або з інших джерел, не заборонених законодавством.

Перевіряти безпеку автошляхів будуть кожні 3 роки, починаючи з 2021 року (для міжнародних автошляхів) та 2022 року (для національних доріг). До того часу в уряді готуватимуть аудиторів, що займатимуться перевірками. Компанія «Українські системні інновації» вітає слушне та своєчасне законодавче рішення. Ми сподіваємось, що в рамках його втілення в життя буде вирішене болюче питання щодо якнайширшого запровадження автоматичних комплексів фото- та відеофіксації порушень ПДР. Тим самим буде зроблено дійсно вагомий крок до забезпечення збереження життя та здоров’я громадян України, котрі нині потерпають від дорожньо-транспортних пригод.