«Розумні» міста – не всі їм раді

Інновації крокують світом із небаченою раніше швидкістю. Все більше міст по всій Землі перетворюються на «розумні», оснащені різноманітними системами та комплексами, що покликані зробити життя їх мешканців більш комфортним та безпечним. Чи не найбільшу роль у цьому процесі відіграє встановлення  камер відеоспостереження, котрі дозволяють вирішувати безліч безпекових проблем. Втім, як виявляється, далеко не всі містяни раді такому «сусідству»…

Світові аналітики нещодавно підрахували кількість та щільність встановлення камер відеоспостереження ту різних мегаполісах світу. Безперечна першість – за Китаєм. А ось як виглядає Топ-10 найбільш контрольованих міст планети:

Чунцін, Китай - 2,5 млн. камер на 15,3 млн. чоловік (168 камер на 1000 чоловік)

Шеньчжень, Китай - 1,9 млн. камер на 12,1 млн. чоловік(159 камер на 1000 чоловік) 

Шанхай, Китай - 2,9 млн. камер на 26,3 млн. чоловік (113 камер на 1000 чоловік)                       

Тяньцзінь, Китай - 1,2 млн. камер на 13,3 млн. чоловік (92 камери на 1000 чоловік)                                                         

Цзінань, Китай - 540 тис. камер на 7,3 млн. чоловік (73 камери на 1000 чоловік)         

Лондон, Великобританія - 627 тис. камер на 9, 1 млн. чоловік (68 камер на 1000 чоловік)                                

Ухань, Китай - 500 тис. камер на 8,2 млн. чоловік (60 камер на 1000 чоловік)                                                         

Гуанчжоу, Китай - 684 тис. камер на 12,9 млн. чоловік (52 камери на 1000 чоловік)                         

Пекін, Китай - 800 тис. камер на 20 млн. чоловік (40 камер на 1000 чоловік)             

Атланта, США - 7,8 тис. камер на 501 тис. чоловік (15 камер на 1000 чоловік)  

Підраховано, що у випадку, коли камери спостереження і надалі встановлюватимуться із такою ж самою швидкістю, як заплановано, до 2022 року, на кожні дві людини припадатиме по одному електронному «окові», котре пильнуватиме його безпеку. Але, як вже було сказано вище, радіють цьому далеко не всі. Наприклад, у бунтівному Гонконзі до своїх звичайних вимог протестувальники несподівано додали пункт про демонтаж «розумних» ліхтарів. У червні влада встановила 50 пристроїв вуличного освітлення з відеокамерами, у планах – установлення ще 350. Демонстранти стверджують, що в такий спосіб уряд збирається шпигувати за ними.

Адміністрація Гонконгу увечері 24 серпня розповсюдила прес-реліз, у якому йдеться про те, що «розумні» ліхтарі не оснащені пристроєм розпізнавання обличь, а вони лише збирають дані про дорожній рух і якість повітря. Влада, в свою чергу, звинувачує протестувальників у пошкодженні декількох ліхтарних стовпів, атаках на поліцію із застосуванням «коктейлів Молотова» і навмисній паралізації  дорожнього руху.

Що ж – проблема  «ліхтарів-шпигунів» для України навряд чи буде актуальною найближчим часом. А ось у корисності на нагальній необхідності якнайшвидшого встановлення комплексів фото-та відеофіксації порушень правил дорожнього руху, над розробкою та впровадженням яких сьогодні працює компанія «Українські системні інновації» жодних сумнівів бути не може. Безпека дорожнього руху – то життя всіх і кожного! Тож, хоча до найзахищеніших міст нам ще далеко, але кроки ми робимо у вірному напрямку.