Теж варіант! В Іспанії дорожню безпеку пильнуватимуть «розумні» дрони

Країни Європи постійно шукають все нові шляхи та засоби поліпшення контролю за дотриманням правил дорожнього руху на власних автошляхах. Як показує практика, абсолютна більшість з них вже давно схилилась до використання із цією метою автоматичних комплексів фіксації порушень ПДР. Втім, кожна держава час від часу випробує власні варіанти їх застосування. Наприклад, в сонячній Іспанії пильний контроль за водіями незабаром здійснюватиметься… з неба!

Як стало відомо, з 1 серпня нинішнього року, дорожнє управління Іспанії почало  використовувати безпілотники для спостереження за водіями і виявлення випадків порушення правил. Дрони в основному використовуються для обстеження руху на дорогах з високим рівнем аварійності. В майбутньому вони також будуть присутні в районах, де більше вразливих учасників дорожнього руху (пішоходи, велосипедисти, мотоциклісти). На додаток до цих основних завдань безпілотники будуть  застосовані для моніторингу та підтримки операцій і спеціальних заходів, надання допомоги роботі вертольотів DGT і надання допомоги в надзвичайних ситуаціях, що вимагають негайних дій.

Наразі,  DGT має 11 невеликих безпілотників. Сертифікацію в  Іспанському метрологічному центрі поки що пройшли три з них. Знімки, зроблені з цих трьох, є законною підставою для накладення штрафів на водіїв-порушників починаючи вже  з 1 серпня. Решта безпілотників будуть використовуватися для регулювання і управління рухом, аж допоки вони не отримають необхідну сертифікацію. За їх допомогою управління дорожнього руху Цивільної гвардії буде повідомлено про те, що дрон фіксує порушення правил дорожнього руху. У тих випадках, де це  відбуватиметься за участю сертифікованого апарату,  стягнення буде накладено одразу. В іншому разі штраф буде винесено пізніше. В будь-якому випадку усі порушення будуть задокументовані з відповідним зображенням, котре стане доказом правопорушення водія. Отже, уникнути відповідальності під пильним електронним оком «небесних стражів ПДР» не вдасться нікому.

Автоматичні комплекси фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху, що їх розроблено та створено компанією «Українські системні інновації» поки що не мають крил. Але ж реальна практика їх застосування переконливо доводить, що їх ефективність у боротьбі із порушниками ПДР  від цього аж ніяк не стає меншою. Втім, можливо і ми колись навчимося літати - якщо це буде потрібно для збереження життя та здоров’я громадян України.