Двоколісне лихо – в світі та в Україні

Останніми роками в усьому світі надзвичайної популярності набули  різноманітні засоби пересування, котрі мають два колеса, замість чотирьох. Мова тут про досить широкий спектр транспорту – від звичних усім мотоциклів та велосипедів до електросамокатів та новомодних сегвеїв. Здавалося б – які проблеми можуть нести такі транспортні засоби – маленькі, легкі, не надто швидкісні (за винятком, звичайно ж, потужних байків)? Як виявилося – можуть, і навіть дуже серйозні. Від «двоколісного лиха» сьогодні потерпає Європа, та й в нашій країні ця біда також актуальна – звичайно ж, із своїми особливостями.

Так, на початку липня в Копенгагені поліція затримала 28 людей за водіння електросамокатів у геть неадекватному стані. 24 людини були затримані, бо їздили на самокаті п'яними, а ще чотири – під дією наркотиків. За нетверезу їзду на порушників чекає штраф у розмірі $300. Популярність електричних самокатів у столиці Данії зросла відтоді, як правила дорожнього руху були адаптовані для спрощення їх використання. При цьому місцеві жителі скаржилися на незручності і підвищений травматизм від цього виду транспорту. Тому від початку 2019 року в Копенгагені ввели правила для водіїв самокатів. На них можна їздити від 15 років і лише спеціальними доріжками, а за порушення правил загрожує штраф від $100 до $150.

В той же самий час у Лісабоні (Португалія) місцева влада вирішила виписувати штрафи за неправильно припарковані або залишені на тротуарах електроскутери, а також сегвеї та велосипеди. Місцева рада, яка опікується районом Санта-Марія-Майор, що охоплює історичний район Лісабона, вирішила штрафувати компанії, що здають електроскутери в оренду, на суму від 60 до 300 євро за кожен недбало залишений транспортний засіб – якщо він перешкоджає руху пішоходів. Також компанії повинні будуть покривати витрати на вивезення транспортних засобів чиновниками.Штрафи порушникам почали виписувати з 1 липня. Заборона на паркування транспортних засобів на тротуарах і в інших місцях, якщо вони перешкоджають руху пішоходів, діятиме до 2021 року.

Інші європейські міста також розглядають шляхи балансування потреб пішоходів і користувачів скутерів. Так, паризьким компаніям з прокату електричних скутерів ще навесні цього року пригрозили повною забороною, якщо вони не будуть дотримуватися кодексу доброчесної поведінки. В останні роки в Парижі виник "бум" компаній, які пропонують короткостроковий прокат електричних скутерів. Lime, Jump, Wind, Tier і Bird - це лише деякі з фірм, що пропонують користувачам брати електроскутери напрокат без документів на стільки, скільки вони хочуть. Скутер можна взяти через додаток і після користування залишити де завгодно. Попри те, що скутери користуються великою популярністю як у пасажирів, так і в туристів, вони також створюють безліч проблем. Скутери, які можуть розвивати максимальну швидкість до 25 миль на годину, повинні їздити по дорозі, але часто їздять і по тротуару. Їх також часто залишають в незручних місцях, і транспортні засоби блокують шляхи і паркувальні місця. Дехто навіть викидає їх в річки і канали. Сьогодні на вулицях Парижа налічується близько 15 тисяч скутерів. Але якщо нинішні темпи зростання продовжаться, їх кількість скоро досягне 30 тисяч, що, за словами мерії Парижа, занадто багато.

Нажаль, Україна має «двоколісні проблеми» зовсім іншого гатунку. Так, на Львівщині нинішнього тижня водій мотоцикла «Днепр 11», 22-річний мешканець Жовківського району, в’їхав у автомобіль «Фольксваген Пасат», який здійснював маневр розвороту під керуванням 39-річного жителя цього ж району. Від отриманих травм мотоцикліст помер у лікарні. Тілесні ушкодження отримала пасажирка автомобіля. На автодорозі Н-14 "Миколаїв-Снігурівка" вдень 14 липня поблизу села Червоне Вітовського району водій автомобіля ВАЗ врізався у групу неповнолітніх,  велосипедистів, зніс їх із дороги, а потім вилетів в кювет. Внаслідок аварії травмувань різного ступеню тяжкості зазнали шестеро дітей віком від 14-ти до 17-ти років. Всіх їх доправили до медичного закладу. Сам 25-річний кермувальник з Миколаєва, за попередніми даними, не постраждав. А в Києві на цьому тижні  трапився вже другий наїзд велосипедиста на пішохода. 69-річна киянка опинилася на лікарняному ліжку з відкритою черепно-мозковою травмою та забиттям мозку після того, як на неї наскочив велосипедист і втік, залишивши жінку стікати кров’ю на асфальті. На Житомирщині ж тільки за кілька останніх днів у ДТП загинув керманич мопеда та травмовано ще три людини, що вирушили у дорогу на двоколісниках.

Отаке воно – «двоколісне лихо» по-українськи. Не просто біда, а трагедія, що раз по разу забирає людські життя. І це, виходячи з європейського досвіду – тільки початок…   Кардинально змінити ситуацію на краще здатні лише негайні та рішучі дії, спрямовані на примус усіх без винятку учасників дорожнього руху, яким би транспортом вони не користувалися,  до суворого дотримання ПДР. Найкращим шляхом для цього може стати якнайширше запровадження автоматичних систем фото- та відеофіксації порушень ПДР. Працюючи саме в цьому напрямку, компанія «Українські системні інновації» робить все можливе задля того, аби Україна не знала жодного лиха – ані двох- ані чотириколісного.