Україна: «поліцейських скандалів» на кшталт одеського можна легко уникнути

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький повідомив про те, що начальника патрульної поліції Одеської області Юрія Рибака відсторонили від посади після низки заяв його підлеглої Зої Мельник про хабарництво та неефективність роботи відомства. Ці заяви перевірить дисциплінарна комісія з посадових осіб Департаменту патрульної поліції України. Втім, цього гучного скандалу, котрий, безперечно, аж ніяк не сприятиме покращанню авторитету правоохоронців, можна було б уникнути. За яких умов? Здогадатися неважко.

Нагадаємо – все почалося із того, що сержант патрульної поліції Одеської області Зоя Мельник регулярно писала критичні пости про роботу управління патрульної поліції в Одесі, розповідаючи про систематичне хабарництво, встановлені «плани» від керівництва на кількість штрафів, через що одеські поліцейські нібито займаються виключно  порушенням правил дорожнього руху, а не більш важливими справами, про інші проблеми в роботі відомства. Скільки правди у її звинуваченнях – це має визначити високоповажна комісія. Із впевненістю можна сказати лишень про те, що ситуація на дорогах «Перлини у моря» сьогодні не найкраща.

Так, 8 липня близько третьої години ночі на Люстдорфській дорозі в Одесі сталася ДТП, у результаті якої четверо осіб отримали травми, двоє загинули. Попередньо встановлено, що 25-річний водій автомобіля Toyota Camry не впорався з керуванням і зіткнувся з бетонною опорою лінії електропередач. Водій загинув на місці. Крім водія, в автомобілі перебувало п'ятеро пасажирів. Усі отримали травми різного ступеня тяжкості і госпіталізовані в лікарню. Одна з пасажирок померла в лікарні.

Майже одночасно із цією трагедією сталася інша, котра могла призвести до набагато більш жахливих наслідків. На Адміральському проспекті водій BMW, який утікав від поліції, вилетів на зупинку громадського транспорт. Внаслідок цього дістала травми й опинилася в лікарні 30-річна жінка. Сам водій загинув, врізавшись після цього в дерево, а його пасажирка постраждала й була госпіталізована. При цьому BMW спочатку врізалося в дерево, а потім у будівлю магазину, біля якого перебували люди.

Як бачимо, боротьбу із порушеннями правил дорожнього руху, якщо вона навіть і ведеться в Одесі силами самої патрульної поліції, вкрай важко  назвати ефективною. Трапляються моторошні ДТП, гинуть люди… Але ж всього цього можна було б із легкістю уникнути! Варто лише встановити надійні автоматичні комплекси автоматичної фіксації порушень ПДР від перевіреного вітчизняного виробника та налагодити їх ефективну роботу. І ніяких тобі «планів на штрафи», ніяких звинувачень в корупції та службових розслідувань. Найголовніше ж – неминуче зменшення аварійності на автошляхах, збережені людські життя. Компанія «Українські системні інновації» повсякдень працює саме задля цього  і готова долучитися до боротьби  за безпеку дорожнього руху у будь-якому регіоні України.