Інновації на дорозі – на часі «розумні» світлофори

Для всіх нас є звичною система, за допомогою котрої пішохід, натиснувши на відповідну кнопку, може, в разі потреби, включити зелений сигнал світлофору, «перекрити» потік автотранспорту та безпечно перейти вулицю. Втім, із цією нескладною технологією можна прощатися. Скоріше за все, вона вже в найближчому майбутньому буде витіснена новою розробкою у галузі ІТ. Зустрічаємо «розумні» світлофори!

Наступного року кілька пішохідних переходів  будуть обладнані ними в австрійській столиці Відні. Систему розробили в Австрійському технологічному університеті Граца. Блок, здатний замінити собою традиційні кнопки, складається із камери спостереження,  яка контролює площу 8 на 5 метрів, та відповідного програмного забезпечення, здатного самостійно оцінювати інтенсивність вуличного трафіку та вибирати слушні моменти для здійснення безпечного для всіх перетину вулиці.

Діє технологія досить просто - коли хтось заходить в  контрольовану системою зону, алгоритми штучного інтелекту аналізують дорожню обстановку і, якщо є така можливість, дають пішоходу зелений сигнал. Всі обчислення проводяться «на місці», без здійснення зв`язку із якимось  віддаленим «командним центром управління». Отже,  система не буде записувати відео або робити фотографії, а також передавати оброблені нею дані будь-куди. Найцікавіше те, що вона при цьому повинна самотужки зрозуміти - бажає пішохід переходити дорогу чи просто розглядає навколишні краєвиди, аби не створювати нескінчені та безпідставні затори на міських вулицях.  

Як бачимо, «розумні» комплекси, що забезпечують безпеку та лад на автошляхах  і вулицях населенних пунктів, поширюються світом надзвичайно стрімко. Європа надає нам приклад, а компанія «Українські системні інновації» робить все задля того, аби Україна стрімко рухалася саме в цьому напрямку.