«Чужі штрафи» - що робити, коли на вашій автівці хтось порушив ПДР?

З початку роботи системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху українців бентежить досить болюче питання: що робити в ситуації, коли комплекс автофіксації  «зловив» на перевищенні швидкості саме ваш транспортний засіб, але за кермом у той час перебували не ви? За діючими нормами повідомлення про необхідність сплатити штраф надійде власникові, а не на адресу реального порушника.

Вихід є, причому декілька. Ось що радять робити у подібній ситуації вітчизняні юристи: перш за все, тричі поміркуйте, перш ніж передавати кермо будь-кому навіть із рідні чи близьких друзів. Особливо, коли ця особа має славу «Шумахера»… Втім, приставати чи не приставати на прохання: «Дай покататися» - це особиста справа кожного автовласника. Просто треба реально передбачати для себе можливі наслідки.

Найрозумнішим (та найкращим з точки зору Закону) буде передати право на кермування за відповідним чином оформленим дорученням та внести таку інформацію до бази поліції і вказати особу, яка користується авто. В подальшому всі штрафи будуть приходити на ім’я такої особи. Все – питання вирішене! Є ще один варіант: якщо ви дійсно не порушували ПДР, а штраф надійшов на ваше ім’я і ви точно знаєте, хто порушник, необхідно переконати його сплатити штраф, а потім звернутися до поліції із заявою про притягнення його до адмінвідповідальності.

Звичайно ж, у кожного громадянина залишається право оскаржувати до суду постанови про притягнення до відповідальності за порушення. Але ж треба пам’ятати про те, що віднедавна, після ухвалення Верховним Судом України відповідного рішення, при оскарженні таких постанов потрібно сплачувати судовий збір, який становить 420,4 грн. Крім того, судова практика також стоїть на боці держави і у переважній більшості випадків підтверджує законність накладеного штрафу.

Компанія «Українські системні інновації» закликає співвітчизників в у жодному разі не порушувати Правила дорожнього руху та скоріше звикати до нових життєвих реалій, за якими, сподіваємось, жодне таке порушення не залишатиметься без відповідного реагування. Треба чітко усвідомити – це відбувається не із чиєїсь примхи, а заради збереження здоров’я та життя усіх українців!