Автофіксація порушень ПДР – сто мільйонів до бюджету та жодної похибки!

Керівництво Міністерства внутрішніх справ черговий раз оприлюднило результати впровадження в державі системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху. Що ж – є чим пишатися: за весь час її роботи, попри величезну кількість встановлених та зафіксованих фактів протиправної поведінки водіїв, помилки не було зроблено ані однісінького разу!

Під час брифінгу у МВС України перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький  повідомив про наступне: «За час роботи системи автоматичної фіксації з 1 червня 2020 нами було винесено 833 949 постанов за результатами порушень ПДР щодо перевищення швидкості. За фактом складання цих постанов 645000526 вже є оплачені. Це свідчить про великий рівень відповідальності водіїв. Наразі за допомогою системи автоматичної фіксації до держбюджету сплачено штрафів за перевищення швидкості на суму 101 мільйонів 694 тисяч 585 гривень.»

На жаль, за словами високопосадовця «відсоток добровільної сплати штрафи за системою автоматичної фіксації є 77%... Авжеж є і ті хто не сплачує штраф…» Втім, за словами Олексія Білошицького, добровільна сплата за двома третинами виписаних штрафів вже свідчить про непогану дисциплінованість водіїв. Зокрема, такий високий відсоток добровільних виплат можна пояснити тим, що протягом перших десяти днів з моменту нарахування сплачується лише половина виписаної суми. Однак, якщо не погасити штраф упродовж 15 днів, то його сума навпаки зросте вдвічі і водієві-порушнику доведеться додатково сплатити ще 10-відсотковий збір до виконавчої служби. Нині, за даними Патрульної поліції, 25 тисяч справ щодо виписаних та несплачених штрафів передано у систему виконавчої служби.

Звичайно ж, знайшлися й такі, хто категорично не бажає нести відповідальність за порушення ПДР. Але за 100 днів роботи камер автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху жодному водію не вдалося оскаржити виписаний штраф. Про цетакож повідомив Олексій Білошицький:  «У нас демократична держава, кожна особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право його оскаржити. Вже є низка таких оскаржень постанов, зафіксованих в автоматичному режимі. Кілька вже суди розглянули, поки всі рішення є позитивними – на користь системи автоматичної фіксації», – сказав він.

Компанія Українські системні інновації», котра працює задля вдосконалення рівня безпеки на вітчизняних автошляхах,  залюбки готова поділитися із усіма водіями «секретом» того, як не втрапити в халепу із системою автоматичної фіксації порушень ПДР: «Просто не порушуйте!»