МВС готує порушникам ПДР нові штрафи. І це тільки початок…

Після впровадження в державі системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху українські можновладці готуються зробити новий вагомий крок у боротьбі за наведення ладу на автошляхах на вулицях нашої країни. Напевно, можна сказати, що деякі особливо вперті водії самі напросилися на такі законодавчі зміни – виходячи із того, що  камерами автоматичної фіксації в певні дня в Києві  реєструвалися автівки, котрі примудрялися порушити ПДР по 10 або й більше разів на день. Тепер подібна «забавка» стане по кишені хіба що мільйонерам…

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко,  повідомив, що в МВС вже підготували відповідний законопроект щодо підвищення штрафів за перевищення швидкості на дорогах. За словами Геращенка, на даний час в Україні передбачено штрафи у розмірі 127,5 грн при перевищенні до 50км/год, якщо більше 50 км/год – 510 гривень. «Ми підготували законопроект, щоб цифра була значно більшою, 3400 гривень для тих, хто перевищив більше ніж на 50 км/год», - заявив Геращенко. Він також нагадав, що з 1 липня в Україні запускаються нові функції автоматичної фіксації ПДР — камери контролюватимуть проїзд перехресть на червоне світло і їзду по смузі для громадського транспорту.

«Я взагалі прихильник того, щоб у нас було як Фінляндії чи Швейцарії, де сума штрафу обчислюється відсотком від доходу. У нас деякі глави держкомпаній, наприклад, отримують по 10 мільйонів гривень. Якщо штраф буде в 2% від доходу — це вже 200 тисяч гривень за перевищення швидкості. І тоді це буде серйозно, і не буде хотітися порушувати. Це ідеальний варіант, і ми до нього поступово прийдемо», — пояснив позицію МВС Геращенко.

Заступник глави МВС уточнив, що система автофіксації перевищення швидкості на дорогах вже за місяць роботи показала позитивний результат. За його словами, в перший день роботи системи було 68 тисяч порушень зафіксовано, а 18 червня — вже 13,5 тисячі. «Тобто динаміка йде чітко вниз, ми хочемо, щоб вона дійшла майже до нуля. Ми відіслали понад 300 тисяч листів порушників. Але ми не хочемо слати листи, ми хочемо, щоб люди не порушували. Цього року 220 камер закуповуються Мінтрансом і встановлюються на небезпечних місцях на автомагістралях», — додав Геращенко. За словами заступника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в Україні за два роки планують встановити близько 1000 камер автофіксації порушень правил дорожнього руху. Всього система розрахована на 6 000 камер, які будуть встановлені на 1200 небезпечних місць.

Компанія «Українські системні інновації» з даного приводу може хіба що нагадати народну приказку щодо того, що за все у цьому світі треба або сплачувати, або розплачуватись. Тож нехай краще платять ті, хто дозволяє собі нехтувати Законом та безпекою своїх співгромадян, аніж українці розплачуються за це нехтування власним здоров’ям та життям.