Автофіксація порушень ПДР стартує! Ви готові?!

З найближчого понеділка в нашій державі, нарешті, розпочинається повноцінне функціонування системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень Правил дорожнього руху. Ряд відповідальних керівників Міністерства внутрішніх справ України поспілкувались із цього приводу із журналістами та зробили важливі і досить цікаві заяви, котрі роз’яснюють певні важливі моменти щодо нововведення.

Так, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький під час брифінгу повідомив про наступне: постанова про накладення адміністративного штрафу за порушення ПДР, котре було зафіксоване в автоматичному режимі, набирає законної сили у трьох випадках: 1. З моменту вручення такої постанови; 2. З моменту проставлення відмітки про відмову від отримання листа; 3. Коли лист не є врученим і повертається до патрульної поліції з відміткою про невручення. Отже, «відмазки» на кшталт: «Я нічого не отримував, нічого не знаю, тож і платити не буду!»  не працюватимуть. Сплачувати доведеться, але більшу суму: пан Білошицький підтвердив, що для сумлінних водіїв,  які оплатять штраф протягом 10 днів з моменту набрання постановою законної сили, передбачена знижка у 50%.

В свою чергу, заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив приємну деталь: в листі-повідомленні про штраф  міститиметься QR-код, просканувавши який можна буде подивитися на смартфоні відео правопорушення. «Далі ви зможете прямо тут, не виходячи з вашого смартфона, вибрати банк, в якому ви обслуговуєтеся, і негайно сплатити штраф», – запевнив високопосадовець. Також пан Геращенко розвінчав побрехеньки щодо так званих «антирадарних плівок» на автомобільні номери. Ці нібито «чудодійні» вироби «народних умільців»  сьогодні активно продають у мережі, але вони в жодному разі не захистять власника автомобіля від притягнення до відповідальності в разі перевищення швидкості!

Пан Геращенко запевнив, що автоматична система фото- і відеофіксації, котра впроваджується нині,  в режимі реального часу помітить будь-яке порушення Правил дорожнього руху. «Ця система спокійно буде розпізнавати номери, заклеєні будь-якими прозорими плівками. Тому не купуйте подібні плівки. Це вас не врятує від факту фіксації перевищення швидкості або порушення інших правил дорожнього руху. Не платіть гроші шахраям!» - порадив заступник міністра.

Компанія «Українські системні інновації», котра доклала максимум зусиль задля того, аби система автоматичної фіксації порушень ПДР в Україні нарешті запрацювала, радить водіям, перш за все, ретельно дотримуватися Правил дорожнього руху – і тоді жодних  проблем  не виникатиме. До введення автофіксації  відповідальні громадяни держави мають ставитися не як до прикрої несподіванки, а як до вагомого кроку до забезпечення загальної безпеки на автошляхах, котрий робиться на користь кожного українця.