Верховна Рада – проти наведення ладу на дорогах? Дивні ідеї народних обранців

Не встигли в Україні прийняти два надзвичайно слушні та своєчасні рішення, котрі мають сприяти підвищенню дисципліни поміж учасників дорожнього руху – аж ось у вітчизняному парламенті вже розпочато відчайдушну боротьбу проти, принаймні, одного з них. Складається вражання, що дехто з народних депутатів геть не розуміє того, що без суттєвих кроків, котрі підсилюють відповідальність для порушників ПДР усі намагання здолати безлад, що коїться на автошляхах будуть марними.

Нагадаємо – йдеться про дві події, котрі відбулись майже одночасно: 24 квітня 2020 року на позачерговому засіданні Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо нарахування штрафних балів. Цей документ скасовує норму нарахування штрафних балів для водіїв, і з 1 травня автопорушників каратимуть вже реальними грошовими штрафами. Закон підписано президентом України Володимиром Зеленським.

Трохи раніше, 18 березня 2020 року після ухвалення відповідного  рішення Верховним Судом України, набрала чинності постанова, згідно якої  автомобіліст аби оспорювати виписаний йому за порушення ПДР штраф у судовому порядку, повинен буде сплатити судовий збір у розмірі 420 гривень. Натомість, якщо суди доведуть невинуватість автомобіліста, то ці гроші йому будуть повернуті. Раніше водії, яким працівники дорожньо-патрульної служби виписували штрафи за певні порушення, могли вільно подавати судовий позов, у тому випадку, коли були не згодні з таким рішенням. За цей позов до 18 березня автомобілісти не сплачували ніяких грошей. І таких позовів в Україні було чимало.

І ось – маємо… Деякі депутати Верховної Ради, котрі не згодні з введенням в Україні судового збору для оскарження в суді штрафів за порушення ПДР вже зареєстрували в парламенті законопроект №3424 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо звільнення від сплати судового збору у зв'язку з оскарженням постанов по справах про адмінпорушення». Народні обранці вважають, що рішення про сплату судового збору порушує інші нормативно-правові акти і створює перешкоди для життєдіяльності громадян та обіцяють, що найближчим часом «це неправомірне рішення буде скасовано законним способом».

Даруйте, шановні, але чого ви прагнете домогтися таким чином – окрім, звісно, дешевої популярності у найбільш нерозсудливої частини виборців?  Занурити судову систему держави у потік позовів від горе-водіїв, нескінчену тяганину та нескінченні скарги? Кого ви підтримуєте? Тих, хто нехтує життям та здоров’ям співгромадян, злісно та цинічно порушуючи Правила дорожнього руху? Або адвокатів, котрі прагнуть заробити чималі грошики на їх захисті та нівелюванні законних рішень державних органів? Хіба ж їх повинні ви захищати – чи все-ж таки права тисяч українців, що гинуть сьогодні кожен рік у ДТП?!

Компанія «Українські системні інновації» наполягає на тому, що прийти до європейських стандартів у забезпеченні безпеки на автошляхах та вулицях України ми можемо лише зробивши покарання за порушення Закону суворим на невідворотнім. Тільки поєднання впровадження непідкупної та безпристрасної системи автоматичної фіксації порушень ПДР разом із реальною відповідальністю за такі дії зможуть гарантувати справжній захист реальних прав та життя всіх, хто живе у нашій державі.