Судитися чи їздити за правилами? Верховний Суд поставив крапку

Одним із «найвагоміших аргументів» проти введення в Україні автоматичної системи фіксації порушень Правил дорожнього руху деякі вітчизняні юристи проголошували «велику кількість судових позовів», котрі, нібито будуть подаватися українськими водіями для оскарження штрафів за вчинені правопорушення «через недосконалість вітчизняного законодавства». Втім, як виявилося, крапку цьому питанні, фактично, поставлено. І ось яким чином:

Верховним Судом України встановлено плату за оскарження штрафів поліції у суді,. після чого такі дії стають недоцільними з економічної точки зору. Нагадаємо – до нинішнього часу відповідно до позиції Верховного Суду (постанова від 13.12.2016, провадження №21-1410а16) за оскарження постанови поліції судовий збір платити було не потрібно. Але 18 березня поточного року Велика палата Верховного суду кардинально змінила правову позицію та зробила висновок, що при оскарженні постанов поліції потрібно сплатити судовий збір у розмірі 420 грн. (Провадження № 11-1287апп18). Ця постанова набрала законної сили з дати її прийняття й оскарженню не підлягає.

Отже, відповідно до позиції Великої палати, за подання позову в суд про скасування штрафу поліції за порушення ПДР громадянин повинен сплатити 420 грн. судового збору. З огляду на те, що відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення перевищення швидкості більш як на 20 км/год, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 255 грн., а у разі перевищення більш як на 50 км/год – 510 грн, намагання уникнути відповідальності за допомогою судової тяганини стає просто безглуздою витратою часу та грошей!

Більше того - у разі сплати штрафу протягом 10 днів, сплата буде становити 50% від загальної суми, тобто 122,5 грн. Загальний строк оплати штрафу – 30 днів з набрання законної сили постановою. На оскарження в судах надається 10 днів, але ж чи не краще сумлінно сплатити половину належної суми, зробити висновки та далі їздити за правилами, аніж влізати у тяганину, кінцевим результатом якої, скоріше за все стануть подвійні витрати – і повна сума штрафу, і судовий збір!?

Компанія «Українські системні інновації», котра працює заради покращання безпеки  всіх українських водіїв та пішоходів  нагадує про мудру народну приказку: «Скупий платить двічі». Не хочете витрачати власні гроші на штрафи? Є єдиний спосіб – не порушувати Правила дорожнього руху! Дотримуйтесь ПДР, пам’ятайте про відповідальність – і все у вас буде гаразд.