Хмельниччина – автоматична фіксація порушень ПДР потрібна, аж край

В Україні триває процес впровадження системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень Правил дорожнього руху. Нетривала «пауза», що викликана дією в країні жорстких обмежувальних заходів, пов’язаних із протистоянням пандемії коронавірусу, зокрема, дає нам час, аби зайвий раз оцінити ситуацію на українських автошляхах та переконатися у тому, що надзвичайно актуальне нововведення аж ніяк не має обмежуватися столицею та прилеглим регіоном. Дієвого контролю за дотриманням ПДР конче потребує уся держава.

Сьогодні для прикладу розглянемо ситуацію у Хмельницькій області. Ось що нещодавно відповіла на питання представників ЗМІ щодо наявності у регіоні  системи автоматичної фіксації  інспектор прес-служби УПП у Хмельницькій області Роксолана Вавринюк:  «Для запуску такої системи відеоспостереження потрібно встановлювати камери. А у нас у Хмельницькому камери не встановлені, окрім системи «Безпечне місто». А це звичайні відеокамери, якими просто ведеться безперервна відеозйомка. Це не звичайна має бути камера, як на телефоні чи біля будинків. Це має бути камера, спеціально призначена для цього — на зразок приладу «TruCam», тільки автоматичної фіксації. Коли вони надійдуть до нас у Хмельницький і коли їх будуть встановлювати, інформації ще немає».

Тим часом на Хмельниччині ще з минулого року використовують прилади «TruCam» для контролю швидкості автомобілів. Від початку цього року патрульні спіймали 4075 водіїв-порушників, серед них 211 перевищили дозволену швидкість на 50 км/год чи більше. Нажаль, порушення Правил дорожнього руху тривають, приносячі нові людські жертваи. Так, лише упродовж останніх вихідних, 1-3 травня, на Хмельниччині сталося 5 серйозних аварій. У результаті, 1 чоловік загинув, ще 6 осіб травмувалися. Серед постраждалих також двоє дітей:  2 травня, поблизу села Колибаївка бус в'їхав у легковик, у салоні якого було троє дітей - 10, 5 і 3 роки. У результаті двоє старших отримали тілесні ушкодження. Їм надано медичну допомогу без госпіталізації.

Смертельна дорожньо-транспортна пригода сталась 3 травня, поблизу села Данюки Хмельницького району. Там зіткнулися два легковики: ВАЗ та Daewoo. У результаті один із водіїв загинув. 28-річний хмельничанин на автомобілі Daewoo виїхав на смугу зустрічного руху, внаслідок чого зіткнувся з ВАЗ 2106 під керуванням 55-річного жителя села Данюки. Автомобілі були настільки деформованими, що рятувальникам довелось деблокувати водіїв за допомогою спеціального обладнання. Водій автомобіля ВАЗ загинув на місці події. Водія Daewoo госпіталізували до реанімаційного відділення Хмельницької обласної клінічної лікарні.

Отже, як бачимо питання щодо доцільності запровадження системи автоматичної фіксації порушень ПДР є суто риторичним. Компанія «Українські системні інновації» у черговий раз підкреслює –  наша держава не має альтернативи цьому вкрай необхідному для збереження життя та здоров’я своїх громадян кроку та робить все можливе для того, аби його було зроблено скоріше.