Закликаємо до об’єктивності та професійності – звернення до українських ЗМІ

Шановні панове журналісти!

Компанія «Українські системні інновації» вимушена звернутися до вас з приводу висвітлювання надзвичайно важливої та актуальної теми – впровадження в Україні системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху.

Щиро прагнемо допомогти вам, аби спільними зусиллями відновити істину та усунути непорозуміння та помилки у певних важливих моментах.

Перш за все, у якості ілюстративного матеріалу для статей використовують фотографію аж ніяк не комплексу автоматизованого система контролю порушень ПДР КАСКАД нашого виробництва, а аналогічних комплексів таких як КОРДОН, що його розроблено та вироблено у російській федерації.

Одним із найважливіших напрямків роботи компанії «Українські системні інновації» якраз і є недопущення проникнення до ключових позицій контролю  критичної інфраструктури нашої держави вкрай сумнівних технологій та обладнання, що мають місцем свого походження країну-агресора. Тож використання зображень саме такої апаратури у поєднанні із згадуванням нашої продукції вважаємо неприпустимим, бо таким чином у певних категорій читачів, що знаються на технічних аспектах теми, можуть виникнути вкрай небажані та хибні асоціації.

Також хочемо звернутись до Вас щодо однієї з головних проблем з-поміж тих, що піднімаються на прикладі статті «Листи щастя можуть бути незаконними?» від 21.04.2020 року – «можливості запровадження системи автоматичної фіксації порушень ПДР без загальної сертифікації щодо відповідності вимогам комплексної системи захисту інформації (КСЗІ)», то із усією відповідальністю можемо запевнити – це є абсолютно неможливо. У випадку, коли з певних об`єктивних причин така сертифікація вимагатиме більшого часу, повноцінний «запуск» системи буде відкладено до її проведення. Ми та наші партнери – Міністерство внутрішніх справ України, працюємо виключно у правовому полі України. Вже зараз всі відповідні дії із боку МВС проводяться, тож, сподіваємось, питання буде вирішене найближчим часом. Отже, «оскарження штрафів через відсутність сертифікату КСЗІ» буде неможливим в принципі.

Тим часом, процес налагодження коректної та безперебійної роботи складної автоматизованої системи, котра складається із великої кількості тісно пов’язаних між собою  ланок  аж ніяк не може бути простим та швидким. Особливо – з огляду на те, що подібна масштабна та сучасна система, фактично, впроваджується в Україні вперше.  Тож не хотілося би, аби ми плутали поняття процесу наладки та випробувань із «запуском несертифікованої системи», чого, як вже було сказано вище, відбуватися не може. Саме зараз іде напрацювання відповідного технічного завдання для Держспецзв'язку, що також є не такою вже легкою справою, котра потребує часу та зусиль. Втім, усі без винятку технічні та юридичні аспекти, поза всяким сумнівом будуть дотримані перед тим, як система автоматичної фіксації буде задіяна та почне працювати офіційно та «на повну силу». Ні про що інше не йдеться.

З приводу побоювань певних представників юридичної спільноти із приводу «притягнення до відповідальності неналежних користувачів автівок», можемо відповісти наступне: саме це питання досить ґрунтовно опрацьовано у постанові Кабінету міністрів України №833. Зокрема, в ній передбачений досить великий (до двох тижнів» час, коли будь-який громадянин зможе оскаржити неправочинне, на його думку, винесення щодо нього постанови про накладення адміністративного штрафу за порушення ПДР. Ми впевнені, що судова система нашої держави має достатні напрацювання у галузі справедливого та законного вирішення подібних справ, тож жодного громадянина України не буде покарано безпідставно.

Разом із тим вважаємо неприпустимим використання навіть не конкретних прикладів «неправомочних накладень адміністративних штрафів за порушення ПДР», а лише тільки побоювання та припущенням можливості подібних казусів у якості обґрунтування сумнівів щодо доцільності та ефективності  запровадження в Україні системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху. Майже щодня на автошляхах та вулицях наших населених пунктів через недотримання ПДР гинуть та втрачають власне здоров’я наші співвітчизники – українці. Будь-яке деклароване нині намагання певних юридичних «фахівців» щодо того, аби «помістити» когось у «якісь» рамки, котре, насправді є звичайнісінькім бажанням зробити собі рекламу на «гарячій» темі, не повинне переважати над прагненням справжніх патріотів України зробити нашу державу безпечнішою, цивілізованою та такою, що живе за вимогами Закону, врятувати сотні та тисячі життів, запобігти шаленим збиткам та  людському горю.

Тому в подальшому пропонуємо вам в процесі обговорення ти висвітлення будь-яких тем, що стосуються впровадження в Україні системи автоматичної фіксації порушень ПДР, звертатися до нас за фаховим коментарем з цього приводу. Завжди будемо раді відверто та професійно відповісти на будь-які ваші запитання.

Із щирою повагою та сподіванням на розуміння та плідну співпрацю,

компанія «Українські системні інновації»