Не треба вигадок - автофіксація порушень ПДР альтернативи не має

Швидке та повсемічне впровадження в Україні системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху сьогодні є чи не єдиним дієвим засобом задля того, аби реально зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод та людських смертей на автошляхах та вулицях держави. Цю просту та очевидну річ розуміють, нібито, всі. Втім, знаходяться й такі особи, хто вже сьогдні намагається піддавати сумніву доцільність цього вкрай важливого нововведення.

 

Так, нещодавно у деяких вітчизняних ЗМІ було опубліковано думку дійсно знаного та авторитетного експерта з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимира Караваєва, котрий чомусь заявив про те, що  крім сертифікації самих систем автоматичної фіксації, напевно «потрібен сертифікат про те, що інформація в них захищена від несанкціонованого доступу». Також Караваєв звернув увагу, що наш закон покладає відповідальність на власника транспортного засобу незалежно від того, хто був за кермом у момент порушення і додав таке: «У Польщі власник автомобіля-порушника, якщо він не був за кермом, зобов’язаний повідомити про це, вказавши, хто, як не він, керував транспортом. Якщо власник цього не зробив, його штрафують, але не за порушення правил дорожнього руху, а за «недонесення». У нашому законодавство такі норми відсутні. Тому, коли автофіксація порушень почне працювати, очікую лавину позовів від порушників, і ці позови будуть задоволені судами».

 

Ще далі у власних міркуваннях пішов адвокат Вадим Володарський, який спеціалізується на захисті прав водіїв. Володарський: «У 2010 році КСУ вирішив, що для притягнення до відповідальності, в тому числі адміністративної, вчинення конкретного протиправного діяння необхідно прив’язати до конкретної особи.  У 2015 році КСУ вказав, що складання постанови про штраф безпосередньо на дорозі, коли водій не має часу для звернення за правовою допомогою – це порушення його прав. При автофіксації немає ні протоколів, ні інших документів, де водій може висловити свою думку про те, що він, припустимо, не згоден з порушенням».

 

Даруйте, вельмишановні панове фахівці, але хочеться поставити перед вами лише одне питання: Як ви вважаєте, чи будуть вдаватися ваші аргументи вагомими та слушними, коли ви виголосите їх перед батьками, чию дитину насмерть збив горе-кермувальник, що звик їздити, уникаючи будь-якої відповідальності?! Чи схвалить їх людина, котра залишилася калікою через чергового порушника ПДР, який знає, що може мчати на шаленій швидкості та лишатися безкарним? Чиї права ви вважаєте вищою цінністю – злісних порушників ПДР, чи тих, кого вони позбавляють життя або здоров`я?

 

Компанія «Українські системні інновації» має всі необхідні сертифікації  задля того, аби стверджувати – наше обладнання та технології відповідають усім стандартам та вимогам вітчизняного законодавства. Ми щоденно працюємо над тим, аби зробити нашу країну цивілізованішою та безпечнішою. Щиро просимо вас, панове – як не допомогаєте, то хоч не заважайте!