Дорожня безпека: виявляється, не всі інновації однаково корисні

Через велику кількість людей, що гинуть від дорожньо-транспортних пригод по всьому світі, науковці постійно вивчають причини цього явища, намагаючись знайти шляхи боротьби із ним. Одне з таких досліджень дало досить несподівані результати:  виявляється, одним із серьозних негативних чинників, що впливають на травматизм та смертність на дорогах світу, є одна з найпоширеніших прикмет сьогоднішнього технічного прогресу - звичні всім нам смартфони!

 

Статистика свідчить, що протягом року в усьому світі гине близько 270 тисяч пішоходів. Перетинаючи проїжджу частину, люди відволікаються з найрізноманітніших причин. В результаті виникає ризик отримання травми чи  навіть смерті. Співробітники Університету Калгарі (Канада), котрі перейнялись пошуком найпоширенішої з таких причин  з'ясували, що саме  смартфони підвищили травматизм серед пішоходів у вісім разів! Їх поширення  призвело до того, що пішоходи під час руху переглядають стрічки в соціальних мережах, відправляють повідомлення, розмовляють по телефону або ж слухають музику.

 

Вчені проаналізували  результати 33 досліджень, в котрих висвітлювалося відповідне питання. Особливу увагу фахівці приділили часу, який витрачають пішоходи аби перетнути проїжджу частину та оглянути дорогу. Статистика показала, що кількість людей, які відволікаються під час даного процесу на смартфони, становить від 12 до 45%. В середньому одна з 25 аварій відбувалася з вини пішохода, який дивиться на свій смартфон під час перетину проїжджої частини. З 2004 року на 800% зросла кількість травм, які люди отримують через неуважність. Найчастіше під машини потрапляють чоловіки віком до 30 років.

 

Виявилося, що найбільшу небезпеку становить створення текстових повідомлень. Втупившись у  смартфона, пішоходи перестають озиратися навкруги, а це, в свою чергу, призводить до травматизму. До речі, виявилося, що прослуховування музики не пов'язано з підвищеним ризиком. Розмова по телефону теж менш небезпечна, але вона призводить до збільшення часу, який витрачається на перетин дороги.

 

Компанія «Українські системні інновації», котора працює виключно над тими технічними рішеннями, котрі покликані сприяти зменшенню травматизму та кількості ДТП на вітчизняних вулицях та автошляхах, бажає всім українцям приємного спілкування, але наполегливо радить насолоджуватися ним лише у безпечних умовах, та не створюючи при цьому аварійних ситуацій.